Bill Gates a robotok megadóztatását szorgalamzza

Jelenleg, a mesterséges intelligencia és a robotika korszakának hajnalán sokan úgy vélik, hogy  magával  új technológiai forradalom küszöbén állunk. Bill Gates, ahogy tőle megszokhattuk, kommentálta ezt az elképzelést is és figyelmeztetett a jövőbeni lehetőségekre.

Tavaly még Gates azt mondta, hogy a munkahelyek 10 év alatt teljesen meg fognak változni, a maihoz képest. Gyártási és biztonságtechnikai munkák, a katonaságot is beleértve, nagy átalakuláson fognak átesni és az emberi munkaérőt robotok fogják leváltani.

A Quartz-nak adott friss interjújában Gates felhívta a figyelmet rá, hogy nem szabad hagyni, hogy a robotok elvegyék a munkát az emberek elöl. Pontosabban azt mondta, hogy a kormánynak meg kellene adóztatni a cégeket, amik robotokat használnak, ezzel lelassítva a teljes automatizálás folyamatát és lehetőséget adva a társadalomnak, hogy alkalmazkodjon a változásokhoz.

Ezzel a pénzzel lehetne segíteni az alacsonyabb jövedelmű munkásoknak a munkahely váltást. “Nem hiszem, hogy a robotikai cégek felháborodnának az adón,” mondta Gates a Quartz-nak. Az érvelése nem csak a változás ütemén, hanem a méretén is alapszik.

“Az 1900-as években az Egyesült Államok munkaerejének a nagy része még farmokon dolgozott. Nem voltunk nagy exportőrök és épp hogy annyit termeltünk amennyi ellátta az országot. Ma már csak a munkaerő 2 százaléka dolgozik a farmokon, mégis az USA az egyik legnagyobb étel exportőr.”

Ez a rendkívül gyors ütemű változás az emberek által irányított gépek sokasodásának és az azt követő automatizálásnak köszönhető. Azonban abban az időben, ez még csak egy maréknyi iparágat érintett.

Ma már viszont a robotok képesek helyettesíteni az embereket számos területen, és Gates attól tart, hogy ezt hagyjuk bekövetkezni anélkül, hogy megfelelő időnk lenne a változások feldolgozására, akkor az emberek elhelyezése káoszba torkollhat.

Idő kell az embereknek, hogy ezt megoldják, és nagyon rossz dolog ha félnek az innovációtól és nem örülnek neki.” mondta Gates. “Ez miatt nem is fognak pozitívan hozzáállni a dologhoz, szóval a megadóztatásuk egy sokkal jobb módszer a probléma kezelésére, mint a teljes betiltásuk.”

Ezek a megjegyzések nagyon előrelátóak, ha összevetjük Elon Musk legutóbbi gondolataival, aki nem egy olyan ember aki szívesen játszik metaforákkal. Elképzelhető, hogy a jövőben az automatizálás és az emberiség eggyé válik.

Forrás: iflscience.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.