Bizonyos aminosavak megvonása kulcsfontosságú lehet a fogyáshoz

A mára már világméretűvé váló cukorbetegség és elhízás járvány nyomán sokan a diétába menekültek, hogy a kalóriamegvonással igyekezzenek leküzdeni a felesleges kilókat. Azonban ennek a módszernek az eredményei hírhedten nehezen megtarthatóak. Egy új kutatás szerint viszont bizonyos aminosavak bevitelének csökkentésével képesek lehetünk leküzdeni a cukorbetegségnél és az elhízásnál fellépő anyagcsere problémákat.

A Wisconsin-Madison EGyetem egereken végzet kutatása szerint az elágazó láncú aminosavak bevitelének csökkentésével javítható az anyagcserénk egészsége, még akkor is ha a bevitt kalóriák mennyiségét változatlanul hagyták.

A tanulmány azt találta, hogyha leucinban, izoleucinban és valinban szegény étrendre fogják az elhízott – a cukorbetegség kialakulásának jeleit mutató – egereket, azzal csökkenthető az állatok súlya és feljavítható a vércukorszintjük szabályozása.

A kutatásban részt vevő egerek annyit ehettek ebből az ételből, amennyit szerettek volna és nem kellet bárminemű kalóriamegvonástól szenvedniük. Annak ellenére, hogy egészségtelen magas zsírtartalmú és magas cukortartalmú étrendet folytattak, az alacsony elágazó láncú aminosav tartalmon miatt egészségesebbé vált az anyagcseréjük.

Hogyha ezek az eredmények az embereknél is igaznak bizonyulnak, akkor ezzel a fajta diétával vagy ezt a hatást leutánozó gyógyszerekkel, nagyobb hatás válhat elérhetővé mint a hagyományos kalória megvonásos diétákkal.

A csapat abban reménykedik ezzel a diétás megközelítéssel kezelhetővé vagy megelőzhetővé válhatnak az anyagcsere problémák – a magas vérnyomástól, a magas vércukor és rendellenes koleszterin szinten át a túl magas mennyiségű testzsírig, amik együttesen mind növelik a cukorbetegség, a szívbetegség és az agyvérzés kockázatát.

A kutatók következőnek embereken fogják tesztelni a diéta hatásait és azt, hogy ezeknek az aminosavaknak milyen szerepe is van az anyagcserében részt vevő fehérjék szabályozásában. Ez a kutatás magyarázatot adhat a kutatókat már hosszú ideje foglalkoztató kérdésre, hogy az emberek miért reagálnak drasztikusan eltérő módon a különböző fogyasztó diétára.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.