Biztonságosabb a szerelem molekulájának új szintetikus változata

Queensland Egyetem kutatóinak sikerült előállítaniuk az oxitocin ‘szerelem hormon’ egy új fejlettebb változatát. A hormon elkészített szintetikus formája kevesebb eséllyel jár bármilyen mellékhatással.

A hormonnak természetes esetben a terhesség és más alapvető szociális viselkedési formák szabályozásában van szerepe, amilyen például az anyai gondoskodás, a partnerek közötti kapcsolat, a szociális viselkedés, és a stressz és a szorongásra adott válaszreakciók.

“Az oxitocin hátránya, hogy több receptort is aktivál, amik közül néhány nem várt mellékhatásokhoz vezethet,” mondta Markus Muttenthaler, az egyetem kutatója.

“Például az oxitocint a vajúdás felgyorsítására is használják, viszont ha túl sokáig vagy túl nagy mennyiségben alkalmazzák, akkor komoly mellékhatásai, mint szív- és érrendszeri problémák vagy méhrepedés is lehetnek.”

“Az általunk kifejlesztett új vegyület épp olyan hatásos mint az oxitocin, viszont jobb szelektivitást mutat az oxitocin receptorokkal szemben, amivel csökkenti a veszélyes mellékhatásokat.”

“Nem aktiválta a szívizom sejteket és a méh szövetben is szabályosabb összehúzódásokat produkált, ami nagyobb biztonságot jelentenek az anyának és a babának is.”

A csapat úgy készítette el az új molekulát, hogy apró változásokat eszközöltek az oxitocin felépítésén, amik csökkentik a mellékhatásoknál aktiválódó receptorokkal való kompatibilitásukat.

Az oxitocin kezelés hatásait már rengeteg jelentős probléma, mint az autizmus, a migrének, a skizofrénia, a szorongás és a stressz kezelésében is vizsgálják a kutatók világszerte, ezért a hormon biztonságának javítása csökkenthetik ezeknek a kezeléseknek a kockázatát is.

A kutatók ezen felül egereken is megvizsgálták az új vegyület hatásait és arra jutottak, hogy a kezelt állatok gyorsan képesek leküzdeni a szociális félelmeiket, ezzel megerősítve az oxitocin lehetséges jótékony hatásait a szorongás és az autizmus kezelésében.

“Az új vegyület nem csak a biztató előhírnöke jövőbeli kezeléseknek, hanem jelentősége van az az oxitocin receptorok egészségben és a betegségekben betöltött szerepének megértésében is,” mondta Muttenthaler.

Forrás: stke.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.