Bórt találtak a Marson, ezzel tovább erősítve az élet kialakulásának lehetőségét

A bór felfedezése a Marson több támpontot ad a tudósoknak, hogy kiderítsék az élet létezhetett e valaha a bolygón.

“Mivel a borátoknak fontos szerepe lehetett az RNS – az élet egyik alapkövének – létrehozásában, a bór felfedezése a Marson tovább növeli annak lehetőségét, hogy az élet egyszer létrejöhetett a bolygón,” mondta Patrick Gasda, a felfedezésről készült tanulmány vezető szerzője.“A borátok képezhetik az egyik lehetséges hidat az egyszerű szerves molekulák és az RNS között. RNS nélkül pedig nincs élet. A bór jelenléte arról számol be, hogyha a szerves vegyületek jelen voltak a Marson, létrejöhettek ezek a kémiai reakciók.”

Az RNS minden modern életformában jelen lévő nukleinsav, de a tudósok már hosszú ideje feltételeznek egy olyan “RNS Világot”, ahol az első elő-életformákat olyan RNS szálak alkották, amik képesek voltak a genetikai információ elraktározására és maguk másolására is. Az RNS egyik alapköve a ribóz nevű cukor, azonban a cukrok vízben tanúsított instabilitása miatt a ribóznak egy másik elemre volt szüksége. Ez az elem volt valószínűleg a bór, ami vízben oldva borátot alkot és reakcióba lépve a ribózzal segít megőrizni azt, hogy elég ideje legyen az RNS létrehozására.

“Bórt mutattunk ki a Mars egy 3,8 millió éves kráterében, ami fiatalabb mint a földi  élet kialakulása,” mondta Gasda.

A Marson talált bórt egy kalcium szulfát ásvány érben találták, ami azt jelentheti, hogy a bór jelen volt a marsi talajvízben és tovább erősíti hogy a Gale Kráter talajvize életre alkalmas lehetett a maga 0-60 fok közötti hőmérsékletével és semleges savasságával.

A bór azonosításához a rover lézeren alapuló ChemCam berendezését használták, amit a Los Alamos Nemzeti Laboratórium és a francia űrügynökség készített el.

A bór felfedezése csak az egyike a marsi kőzetek alkotóelemeiről szóló felfedezésben. A Curiosity megmászott egy marsi hegyet is és arra utaló nyomokat talált, hogy az ősi folyók és a földalatti környezet hogyan változott az idő előrehaladtával úgy, hogy az kedvező feltételeket biztosíthatott a mikrobiális életnek.

Ahogy a rover egyre magasabbra jutott a kőzetek összetétele egyre agyagosabb és nagyobb bór tartalmúbb volt. Ezek az adatok más vegyületek változásaival segíthetnek meghatározni, hogy melyik üledékek rakódtak le először és hogy a talajvíz hogyan hatolt át a kialakult rétegeken, ezzel feloldva bizonyos elemeket – köztük a bórt is.

Az hogy a Marson volt e élet egyelőre kérdés maradt. Eddig még egy olyan meggyőző bizonyítékot sem találtak, ami ezt egyértelműen jelezné. Amikor a Curiosity 2012-ben landolt a Gale Kráterben, a küldetése még az volt, hogy kiderítse a környezet életre alkalmas lehet e – amit azóta sikeresen bizonyított. A 2020-as új rover már több berendezéssel fel lesz szerelve, amiknek a feladata a korábbi élet nyomainak felderítése lesz majd.

Forrás: wiley.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.