Cassie forradalmasítja a robotok járását

Manapság a robotok már képesek szívproblémákat megelőzni, virágokat beporozni, rákot diagnosztizálni és akár átmenni egy weboldal ‘Nem vagyok robot” tesztjén, de sétálásban egyik sem jeleskedik igazán.

Remélhetőleg az Agility Robotics által fejlesztett Cassie változtat majd ezen. Kinézetre olyan mint egy csirke és az AT-ST lépegető kombinációja a Csillagok Háborújából.

Cassie-t 16 hónap alatt fejlesztették ki és ehhez a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) egy 1 millió dolláros támogatással járult hozzá. Az Oregon Állami Egyetem ATRIAS robotján alapuló, sokkal letisztultabb kinézetű robot már képes áthaladni egyenetlen talajon, megbirkózni a lépcsőfokokkal és talpon maradni miután belerúgnak.

Érdekes módon Cassie-t eredetileg nem úgy tervezték, hogy egy struccra hasonlítson, azonban a matematika úgy diktálta, hogy ez a legstabilabb és legügyesebb két-lábú mozgásforma.

Nem egy már meglévő állat megjelenését szerettük volna lemásolni, hanem a technikát amivel ügyesen, hatékonyan és robusztusan tud mozogni.” mondta Jonathan Hurst, robotika docens.

Ez forradalmasítja a robotok mozgását és rengeteg új felhasználási módra ad lehetőséget, azzal, hogy lehetővé teszi a robotok számára, hogy bárhová eljussanak ahová az emberek is. Ez jelentheti akár az áruszállítást, a kutya sétáltatást, a veszélyes területek felderítését vagy akár háborúkban való felhasználását is.

Leegyszerűsítve, a robotok több helyre eljuthatnak lábakkal mint kerekekkel. Ez lehet a megoldás a 24 órás, az év 365 napján történő házhoz-szállításra. Egy automata teherautó elviszi a csomagot a házig, majd a járműben lévő robot az ajtóig,” tette hozzá Hurst. “Ez a technológia akkor fog igazán felfutni,  amikor az automata járművek és robotok már annyira hatékonyak lesznek, hogy a csomagszállítás szintén ingyenessé válik.

Forrás: iflscience.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.