Kategóriák Tech

Célegyenesben Kína a 2020-as károsanyag kibocsátási célkitűzéseiben

A University College London kutatónak közreműködésével készített felmérés szerint jelentős mértékben csökkent 2014 és 2017 között a kínai hőerőművek károsanyag kibocsátása.

Ez a csökkenés fontos előrelépést jelent a kínai nemzeti kibocsátás visszafogásában, melynek célja az ország hírhedten rossz levegőminőségének javítása és az ebből adódó egészségügyi problémák megelőzése.

A brit és kínai szakértők alkotta csapat szén, olaj, földgáz és biomassza tüzelésű erőművek kibocsátási adatait vizsgálták, kiemelt figyelmet fordítva a leginkább problémás szénerőművekre.

Kína 2014-ben ambiciózus ultra alacsony kibocsátási korlátokat határozott meg, ami miatt széleskörű projekt indult a széntüzelésű erőművek korszerűsítésére a korlát 2017-es életbelépéséig.

A felmérés szerint ebben a három évben évente átlagosan 60-70 százalékkal csökkent a kibocsátott kén-dioxid, nitrogén-oxid és szállópor. Ennek köszönhetően sikerült elérni az állam által kitűzött célt is. Ezzel Kína már sínen van ahhoz, hogy 2020-re az összes hőerőműnél megfeleljenek az előírásoknak.

A kutatók kiemelték, hogy ez nem csak Kínának jó hír, hanem más olyan országoknak is, amelyek még mindig használnak fosszilis vagy biomassza tüzelésű erőműveket, mivel ezzel egy konkrét megoldást kaphatnak a kibocsátásuk visszafogására, ami technológiailag kivitelezhető és gazdaságilag is megoldható.

A tanulmány eredményei szerint a korábbi kínai kibocsátási felmérések erősen túlbecsültek – esetenként akár 92 százalékkal is -, mivel ezek még a határok bevezetése előtti trendekből következtettek a különböző anyagok kibocsátásának alakulására. Ehhez a tanulmányhoz a kutatók valódi mérésekből származó adatokat használtak, amelyeket Kína hőerőműveinek 96-98 százalékából gyűjtöttek 2014 és 2017 között.

A hőerőművek még mindig Kína áramtermelésének jelentős részét adják. Emiatt a tömeges leállításuk nehéz és lassú feladat, viszont a felmérés szerint a kibocsátás visszafogásával tisztábbá tehetik az így megtermelt energiát.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hanggal és fénnyel együtt értek el hatalmas adatátviteli sebességet

Kutatók áttörést értek el a terahertz-es kvantum lézerek terén, melyekkel így már akár 100 Gbit/s-es adatátviteli sebességet is el tudtak…

2020-02-18

Megfelelő stimulációval is ‘felébreszthető’ az öntudat

Az idegtudomány egyik központi kérdése, hogy mi is az öntudat és hogy az agy mely részéből ered. Egy új kutatás…

2020-02-18

Már karnyújtásnyira van a fotoszintézis teljes megértése

A növények már több száz millió éve nyerik éltető energiájukat a napból, viszont az algák és a fotoszintetizáló baktériumok még…

2020-02-11

Az egyik eddigi legnagyobb rákkutató projekt megmutatja milyen mutációk állnak a betegségek mögött

Egy hatalmas nemzetközi tanulmány keretében rögzítik a rákos megbetegedések kiváltó okait, ezzel azt célozva, hogy olyan DNS hibákat tudjanak kimutatni,…

2020-02-11

A Föld keringési pályájának megváltozása is komoly szerepet játszott a tömeges kihalásokban

Egyre biztosabbak vagyunk benne, hogy a globális klímaváltozás mögött az emberi tevékenységek hatásai rejlenek és ezzel fokozatosan közelítünk a hatodik…

2020-02-11

Egyes darazsak képesek az arcfelismerésre

Egy darázs faj tagjai képesek megkülönböztetni társaikat az arcuk alapján. Ez a rovarok körében rendkívül ritka és a faj csoportos…

2020-02-03

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom