Csillagászok megtalálták a rejtélyes rádiójel forrását

Már évtizedek óta fognak a csillagászok rendkívül erős rádió jeleket a világűrből. Ezeket gyors rádió kitöréseknek (angolul: FRB) neveznek. Csupán egy pár milliszekundumig foghatók, de annyi energiát szabadítanak fel, mint 500 millió nap együttesen és eddig sem a kiindulási helyüket sem pedig a kialakulásuk okát nem ismertük.Most először tudósok visszavezették az egyik ilyen kitörés eredetét egy a Tejútrendszeren kívül eső törpegalaxisra, és ezzel erős nyomot találtak arra, hogy mi lehet a rejtélyes jel forrása.

Most már tudjuk, hogy az említett kitörés egy a Földtől 3 milliárd fényévre lévő törpe galaxisiból jött,” mondta Shami Chatterjee a Cornell Egyetemről, aki a felfedezésben részt vett egyik kutató. „Ez az egyszerű tény hatalmas előrelépést jelent az események megértése felé vezető úton.

A felfedezéseiket a Texasban tartott Amerikai Csillagászati Társaság találkozóján tették közé és egyidejűleg a Nature és az Astrophysical Journal Letters folyóiratokban is megjelent. És nagy port kavart a csillagászok körében.

Az első rádió kitörést még 2007-ben fedezték fel, és azóta a csillagászok mániákusan keresik a rejtélyes jel forrását.Annak ellenére, hogy a kutatók becslései szerint naponta nagyjából 2000 ilyen kitörés halad át az Univerzumon. A probléma csak az, hogy a jelek olyan rövid életűek, hogy elfogni őket szinte lehetetlen feladat. Az a kevés jel is, amit sikerült elkapni, mind eltérő helyekről származtak, ezzel szinte lehetetlené téve a jelek okának a megfejtését.

De ez a trend tavaly megtört, amikor is a kutatók bizonyítékot találtak az első ismétlődő FRB-re – 11 rádió kitörést észleltek, amik mind azonos helyről érkeznek a Tejútrendszeren túlról. Múlt hónapba észleltek még hat jelet, ami szintén ugyanonnan indult. Ezeknek az ismétlődő jeleknek a FRB 121102 nevet adták.

Most az új-mexikói VLA (Very Large Array) teleszkóp segítségével a kutatók végre be tudták határolni a jel pontos eredetét. A 2016-os 6 hónapot felölelő időszakban összesen 83 órát figyelt a VLA teleszkóp és 9 kitörést azonosítottak, amik a FRB 121102-hez tartoznak. Ezek az új jelek lehetővé tették, hogy éles képet kapjanak a forrás helyéről, ami meglepetésükre egy 3 milliárd fényévre lévő halvány törpegalaxis.

Mi vagyunk az elsők, akik megmutatták, hogy ez egy kozmikus jelenség és nem valami a hátsókertünkből. És mi vagyunk az elsők, akik meglátták, hogy a jelenség ebből a kis galaxisból ered, ami minket is meglepett,mondta Casey Law az egyik kutató a berkelyi Kalifornia Egyetemről.

Most már csak az a feladatunk, hogy kiderítsük, mi történik vallójában.

Az ismétlődő FRB-k felfedezése előtt a vezető hipotézis az volt, hogy a kitörések valahonnan a Tejútrendszeren belülről jönnek, és két neutron nap kataklizmatikus ütközése során jönnek létre, ez a folyama az egyik módja a feketelyukak képződésének. Persze ez még most sem zárható ki.

„Mielőtt megtudtuk volna az FRB-k távolságát, sokan azt feltételezték, hogy a Tejútrendszerből jönnek vagy annak a közeléből erednek.” mondta Shriharsh Tendulkar a csapat egyik tagja a kanadai McGill Egyetemről.

„Mostanra már ezeket az elképzeléseket kizárhatjuk legalábbis ennek az FRB-nek az esetében.”

Egy másik érdekesség a felfedezésben az, hogy a rendkívül nagy erejű FRB-k mellet a csapat egy folyamatos ámde sokkal gyengébb rádió jelet is felfedezett ugyanazon a területen nagyából 100 fényév távolságra a kitörések forrásától.

Úgy gondoljuk, hogy a kitöréseket és a folyamatos jeleket valószínűleg ugyanaz a tárgy okozza vagy, hogy ezek valamilyen fizikai kapcsolatban állnak egymással,mondta Benito Marcote, a csapat egy másik tagja, a holland VLBI ERIC Egyesült Intézettől.

A legvalószínűbb jelöltek az ismétlődő FRB-k forrására, fiatal neutroncsillagok – nagy sűrűségű égitestek, amik egy nap összeomlásakor keletkeznek és forgásuk közbe rádió impulzusokat keltenek. A csapat körében a vezető feltételezés az, hogy a rádió kitöréseket akár az erőteljesen mágneses magnetárok okozzák – egy olyan neutron nap, amit szupernovák felrobbanásakor kiadott vagy a létrejövő pulzárból visszamaradt anyagok veszik körül. De vannak más lehetséges magyarázatok még, például hogy a rádiójelek egy a galaxis közepén lévő szupermasszív feketelyuk pereméről erednek. Természetesen még azt sem lehet kizárni a törpe galaxisból eredő FRB-k mások, mint az eddig tapasztalt egyszeri esetek és valamilyen teljesen más okból jöttek létre és az eredetük is eltérő. Akárhogy is most már legalább van, egy hely ahol el lehet kezdeni a rejtély felgöngyölítését.

Az FRB forrás galaxisának megtalálása, és annak távolsága, egy nagy lépés előre, de még mindig rengeteg munka áll előttünk, hogy teljesen megértsük mi is történik valójában,mondta Chatterjee.

Régen volt egy mondás, ’változatlan, mint a mennyországmondta a National Geographic-nek. „De ezek a mennyországok igen is változnak méghozzá igen gyorsan. Az ég forr és forrong ezektől a hihetetlenül erős hatásoktól, amiket még mindig nem értünk.

Forrás: www.sciencealert.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.