Kategóriák Egészség

Darazsak mérge adott inspirációt egy új antibiotikumhoz

A rovarok mérge olyan anyagokkal van teli, melyek képesek végezni a baktériumokkal. Sajnálatos módon viszont ezek az anyagok jelentős része az emberek számára is mérgező, ami miatt lehetetlen lenne őket antibiotikumként használni.

Most az MIT kutatócsapat szisztematikusan megvizsgálta a dél-amerikai darazsak méreganyagainak antibakteriális hatásait és sikeresen létrehoztak egy olyan peptid variánst, ami megőrzi baktériumölő hatását, viszont az emberi sejtekben nem tesz kárt.

Egereken végzett kísérleteik során a kutatók megállapították, hogy a mesterséges vegyület képes teljesen kiirtani a Pseudomonas aeruginosa, légzőszervrendszeri és más fertőzéseket okozó a legtöbb antibiotikummal szemben ellenálló fajtáját.

A kutatók vizsgálatuk során az összes méreganyag struktúráját és funkcióját megvizsgálták, ami lehetővé tette a számukra, hogy létrehozzanak egy optimalizált mesterséges változatot, ami a kívánt tulajdonságokat egyesíti.

Az immunrendszer egyik védelmi vonalát jelenti, a baktériumok megölésére előállított peptidek. Mivel egyre inkább elterjedté válnak az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok, így sok kutató fordult a peptidek irányába, amik egy új lehetőséget kínálnak a baktériumok elleni háborúban.

A mostani kutatása fókuszában lévő peptidet a Polybia paulista darázsfaj mérgéből választották ki. Ez a vegyület elég kicsi ahhoz, hogy a kutatók számára lehetséges volt több különböző változat elkészítése és tesztelése – ezzel meghatározva, hogy mely elemeknek van szerepe az antibakteriális és az emberi sejtekkel szembeni mérgező tulajdonságokban.

Hasonlóan más antibakteriális peptiddel, a méregből kivont vegyület is a baktériumok sejtmembránjának megzavarásával végez velük. A kutatás első szakaszában a csapat több tucatnyi peptid variánst hozott létre és megvizsgálták a baktériumok ellen releváns tulajdonságaikat. Ezután a peptideket hét baktérium és kettő gomba törzs ellen is megvizsgálták – ezzel kapcsolatot teremtve a vegyület és a mikroorganizmusok tulajdonságai között.

Az így kapott adatbázisok segítségével ezután a kutatók további peptideket hoztak létre, amiket tovább teszteltek, amíg meg nem találták az optimális tulajdonsággal rendelkező vegyületet.

Hogy tovább vizsgálják a kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező peptideket, a kutatók emberi vese sejteket tettek ki a vegyületeknek. A sejtekre legkevésbé ható jelölteket ezután egereken is tesztelték, így végül megkapták azt a vegyületet, ami nagy koncentrációban teljesen ki tudja irtani a vizsgálatban használt Pseudomonas aeruginosa baktériumtörzset, amíg az egerekben nem tett kárt.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy további peptid variánsokat fejlesszenek ki, amiből alacsonyabb koncentrációval is hasonló eredmény érhető el és a módszereket a jövőben más természetes antibakteriális peptidekre is át szeretnék majd ültetni.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.