Kategóriák Egészség

Darazsak mérge adott inspirációt egy új antibiotikumhoz

A rovarok mérge olyan anyagokkal van teli, melyek képesek végezni a baktériumokkal. Sajnálatos módon viszont ezek az anyagok jelentős része az emberek számára is mérgező, ami miatt lehetetlen lenne őket antibiotikumként használni.

Most az MIT kutatócsapat szisztematikusan megvizsgálta a dél-amerikai darazsak méreganyagainak antibakteriális hatásait és sikeresen létrehoztak egy olyan peptid variánst, ami megőrzi baktériumölő hatását, viszont az emberi sejtekben nem tesz kárt.

Egereken végzett kísérleteik során a kutatók megállapították, hogy a mesterséges vegyület képes teljesen kiirtani a Pseudomonas aeruginosa, légzőszervrendszeri és más fertőzéseket okozó a legtöbb antibiotikummal szemben ellenálló fajtáját.

A kutatók vizsgálatuk során az összes méreganyag struktúráját és funkcióját megvizsgálták, ami lehetővé tette a számukra, hogy létrehozzanak egy optimalizált mesterséges változatot, ami a kívánt tulajdonságokat egyesíti.

Az immunrendszer egyik védelmi vonalát jelenti, a baktériumok megölésére előállított peptidek. Mivel egyre inkább elterjedté válnak az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok, így sok kutató fordult a peptidek irányába, amik egy új lehetőséget kínálnak a baktériumok elleni háborúban.

A mostani kutatása fókuszában lévő peptidet a Polybia paulista darázsfaj mérgéből választották ki. Ez a vegyület elég kicsi ahhoz, hogy a kutatók számára lehetséges volt több különböző változat elkészítése és tesztelése – ezzel meghatározva, hogy mely elemeknek van szerepe az antibakteriális és az emberi sejtekkel szembeni mérgező tulajdonságokban.

Hasonlóan más antibakteriális peptiddel, a méregből kivont vegyület is a baktériumok sejtmembránjának megzavarásával végez velük. A kutatás első szakaszában a csapat több tucatnyi peptid variánst hozott létre és megvizsgálták a baktériumok ellen releváns tulajdonságaikat. Ezután a peptideket hét baktérium és kettő gomba törzs ellen is megvizsgálták – ezzel kapcsolatot teremtve a vegyület és a mikroorganizmusok tulajdonságai között.

Az így kapott adatbázisok segítségével ezután a kutatók további peptideket hoztak létre, amiket tovább teszteltek, amíg meg nem találták az optimális tulajdonsággal rendelkező vegyületet.

Hogy tovább vizsgálják a kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező peptideket, a kutatók emberi vese sejteket tettek ki a vegyületeknek. A sejtekre legkevésbé ható jelölteket ezután egereken is tesztelték, így végül megkapták azt a vegyületet, ami nagy koncentrációban teljesen ki tudja irtani a vizsgálatban használt Pseudomonas aeruginosa baktériumtörzset, amíg az egerekben nem tett kárt.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy további peptid variánsokat fejlesszenek ki, amiből alacsonyabb koncentrációval is hasonló eredmény érhető el és a módszereket a jövőben más természetes antibakteriális peptidekre is át szeretnék majd ültetni.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az ösztrogénnek is szerepe lehet az autizmusban

A kutatók kapcsolatot találtak a méhben való magas ösztrogénnek való kitettség és az autizmus kialakulásának valószínűsége között. Az új felfedezés…

2019-08-12 2:55 du.

Egy kvantum mikrofonnal képesek voltak megszámolni a hang részecskéit

A Stanford Egyetem fizikusai kifejlesztettek egy "kvantum mikrofont", ami annyira érzékeny, hogy képes fonononként - a hangot alkotó részecskék -…

2019-08-12 2:50 du.

Az afrikai füst látja el tápanyaggal az Amazonasz-esőerdőt és az óceánokat

A Miami Egyetem kutatói rájöttek, hogy az afrikai tüzek füstje viheti el az Amazonasz-esőerdő, Trópusi Atlanti-óceán és a déli óceánok…

2019-08-04 7:31 du.

Öregebb lehet a Hold, mint eddig gondolták

A Köln Egyetem Geológiai és Ásványtani Intézetének kutatói egy új tanulmányban megállapították, hogy a Hold megközelítőleg a Naprendszer keletkezése után…

2019-08-02 11:16 de.

Neurokognitív alapja lehet a szabad akaratnak

A filozófusok és a teológusok is évszázadok óta merengenek azon; hogy valóban létezhet-e szabad akarat? Ez idő alatt a szabad…

2019-08-02 11:01 de.

Még a profi matematikusok egy részén is kifogott egy egyszerű kivonás

A matematikai gondolkodásra sokan úgy tekintenek mint az elvont gondolkodás csúcsa. Azonban tényleg képesek vagyunk teljesen elvonatkoztatni a külvilágról szerzett…

2019-07-29 8:01 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.