Kategóriák Egészség

Darazsak mérge adott inspirációt egy új antibiotikumhoz

A rovarok mérge olyan anyagokkal van teli, melyek képesek végezni a baktériumokkal. Sajnálatos módon viszont ezek az anyagok jelentős része az emberek számára is mérgező, ami miatt lehetetlen lenne őket antibiotikumként használni.

Most az MIT kutatócsapat szisztematikusan megvizsgálta a dél-amerikai darazsak méreganyagainak antibakteriális hatásait és sikeresen létrehoztak egy olyan peptid variánst, ami megőrzi baktériumölő hatását, viszont az emberi sejtekben nem tesz kárt.

Egereken végzett kísérleteik során a kutatók megállapították, hogy a mesterséges vegyület képes teljesen kiirtani a Pseudomonas aeruginosa, légzőszervrendszeri és más fertőzéseket okozó a legtöbb antibiotikummal szemben ellenálló fajtáját.

A kutatók vizsgálatuk során az összes méreganyag struktúráját és funkcióját megvizsgálták, ami lehetővé tette a számukra, hogy létrehozzanak egy optimalizált mesterséges változatot, ami a kívánt tulajdonságokat egyesíti.

Az immunrendszer egyik védelmi vonalát jelenti, a baktériumok megölésére előállított peptidek. Mivel egyre inkább elterjedté válnak az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok, így sok kutató fordult a peptidek irányába, amik egy új lehetőséget kínálnak a baktériumok elleni háborúban.

A mostani kutatása fókuszában lévő peptidet a Polybia paulista darázsfaj mérgéből választották ki. Ez a vegyület elég kicsi ahhoz, hogy a kutatók számára lehetséges volt több különböző változat elkészítése és tesztelése – ezzel meghatározva, hogy mely elemeknek van szerepe az antibakteriális és az emberi sejtekkel szembeni mérgező tulajdonságokban.

Hasonlóan más antibakteriális peptiddel, a méregből kivont vegyület is a baktériumok sejtmembránjának megzavarásával végez velük. A kutatás első szakaszában a csapat több tucatnyi peptid variánst hozott létre és megvizsgálták a baktériumok ellen releváns tulajdonságaikat. Ezután a peptideket hét baktérium és kettő gomba törzs ellen is megvizsgálták – ezzel kapcsolatot teremtve a vegyület és a mikroorganizmusok tulajdonságai között.

Az így kapott adatbázisok segítségével ezután a kutatók további peptideket hoztak létre, amiket tovább teszteltek, amíg meg nem találták az optimális tulajdonsággal rendelkező vegyületet.

Hogy tovább vizsgálják a kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező peptideket, a kutatók emberi vese sejteket tettek ki a vegyületeknek. A sejtekre legkevésbé ható jelölteket ezután egereken is tesztelték, így végül megkapták azt a vegyületet, ami nagy koncentrációban teljesen ki tudja irtani a vizsgálatban használt Pseudomonas aeruginosa baktériumtörzset, amíg az egerekben nem tett kárt.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy további peptid variánsokat fejlesszenek ki, amiből alacsonyabb koncentrációval is hasonló eredmény érhető el és a módszereket a jövőben más természetes antibakteriális peptidekre is át szeretnék majd ültetni.

Forrás: nature.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új, széles körű tanulmány szerint is erős kapcsolat van a potens kannabisz és a mentális egészség között

Egy új felmérés szerint a nagy potenciájú kannabisz használata - elsősorban a mindennapos fogyasztás - komoly kockázatot jelenthet különböző pszichés…

2019-03-24 11:08 de.

DNS-ből építettek egyszerű számítógépet

A Kaliforniai és a Maynooth Egyetemek informatikusai a Kalifornia Technológiai Intézet kutatóival közösen létrehoztak egy olyan DNS molekulát, ami képes…

2019-03-24 11:00 de.

A szebb környezet boldogabbá teszi az embereket

Az első, e témában végzett, igazán széles körű felmérés szerint az emberek boldogabbak szebb környezetben. Az eredményekből továbbá az is…

2019-03-23 8:59 du.

A legkisebb medvefajnak is nagyon kifinomult az arcmimikája

A világ legkisebb medvéi képesek tökéletesen leutánozni más medvék arckifejezéseit, ami megkérdőjelezi a főemlősök fölényét a kommunikáció e kifinomult válfajában.…

2019-03-23 8:50 du.

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.