Kategóriák Egészség

Darazsak mérge adott inspirációt egy új antibiotikumhoz

A rovarok mérge olyan anyagokkal van teli, melyek képesek végezni a baktériumokkal. Sajnálatos módon viszont ezek az anyagok jelentős része az emberek számára is mérgező, ami miatt lehetetlen lenne őket antibiotikumként használni.

Most az MIT kutatócsapat szisztematikusan megvizsgálta a dél-amerikai darazsak méreganyagainak antibakteriális hatásait és sikeresen létrehoztak egy olyan peptid variánst, ami megőrzi baktériumölő hatását, viszont az emberi sejtekben nem tesz kárt.

Egereken végzett kísérleteik során a kutatók megállapították, hogy a mesterséges vegyület képes teljesen kiirtani a Pseudomonas aeruginosa, légzőszervrendszeri és más fertőzéseket okozó a legtöbb antibiotikummal szemben ellenálló fajtáját.

A kutatók vizsgálatuk során az összes méreganyag struktúráját és funkcióját megvizsgálták, ami lehetővé tette a számukra, hogy létrehozzanak egy optimalizált mesterséges változatot, ami a kívánt tulajdonságokat egyesíti.

Az immunrendszer egyik védelmi vonalát jelenti, a baktériumok megölésére előállított peptidek. Mivel egyre inkább elterjedté válnak az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok, így sok kutató fordult a peptidek irányába, amik egy új lehetőséget kínálnak a baktériumok elleni háborúban.

A mostani kutatása fókuszában lévő peptidet a Polybia paulista darázsfaj mérgéből választották ki. Ez a vegyület elég kicsi ahhoz, hogy a kutatók számára lehetséges volt több különböző változat elkészítése és tesztelése – ezzel meghatározva, hogy mely elemeknek van szerepe az antibakteriális és az emberi sejtekkel szembeni mérgező tulajdonságokban.

Hasonlóan más antibakteriális peptiddel, a méregből kivont vegyület is a baktériumok sejtmembránjának megzavarásával végez velük. A kutatás első szakaszában a csapat több tucatnyi peptid variánst hozott létre és megvizsgálták a baktériumok ellen releváns tulajdonságaikat. Ezután a peptideket hét baktérium és kettő gomba törzs ellen is megvizsgálták – ezzel kapcsolatot teremtve a vegyület és a mikroorganizmusok tulajdonságai között.

Az így kapott adatbázisok segítségével ezután a kutatók további peptideket hoztak létre, amiket tovább teszteltek, amíg meg nem találták az optimális tulajdonsággal rendelkező vegyületet.

Hogy tovább vizsgálják a kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező peptideket, a kutatók emberi vese sejteket tettek ki a vegyületeknek. A sejtekre legkevésbé ható jelölteket ezután egereken is tesztelték, így végül megkapták azt a vegyületet, ami nagy koncentrációban teljesen ki tudja irtani a vizsgálatban használt Pseudomonas aeruginosa baktériumtörzset, amíg az egerekben nem tett kárt.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy további peptid variánsokat fejlesszenek ki, amiből alacsonyabb koncentrációval is hasonló eredmény érhető el és a módszereket a jövőben más természetes antibakteriális peptidekre is át szeretnék majd ültetni.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A ketamin megoldást jelenthet a túlzott alkoholfogyasztásra

Egy új kísérleti tanulmány szerint egy egyszeri ketamin kezeléssel lényegesen lecsökkenthető a rendszeresen fogyasztók alkohol mennyisége. A vizsgálat során az…

2019-12-07

Hatalmas pusztítást okozhatott volna a Anak Krakatoa keltette cunami

Egy új kutatás szerint az Anak Krakatoa vulkán 2018-as kitörése keltette több mint 100 méteres hullámok hatalmas pusztítást eredményezhettek volna,…

2019-12-07

Gombák segítik az új gyógyszerek felfedezését

Több tízezer gomba által létrehozott vegyületek alkotta hatalmas adatbázis segítheti az új gyógyszerek felfedezését. A Hubrecht Intézet kutatói a Westerdijk…

2019-12-07

Az emberek együtt fejlődtek az immunrendszeri betegségekkel

A halálos fertőzések elleni védő egyes mutációk fogékonnyá tesznek bennünket bizonyos gyulladásos és autoimmun betegségekre - mint a Crohn-betegség. A…

2019-12-07

Elkészültek az első mesterséges neuronok, melyek forradalmasíthatják a krónikus betegségek kezelését

Most először sikerült egy szilícium alapú chippel a valódiakkal megegyezően működő mesterséges neuronokat létrehozni. Az eredményeznek hatalmas jelentősége lehet több…

2019-12-07

Szén-dioxid diétára neveltek baktériumokat laboratóriumi környezetben

Több hónap leforgása alatt izraeli kutatók létrehoztak egy olyan Escherichia coli fajtát, ami a szerves vegyületek helyett szén-dioxidból nyeri ki…

2019-12-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom