Diákok elkészítették Martin Shkreli 750 $-os gyógyszerét mindössze 2 $-ból

Martin Shkreli befektető tavaly azzal került címlapokra , hogy megvette az anti-parazita gyógyszert a Daraprimet és egy éjszaka allat 13,5 $-ról 750 $-ra emelte egy tabletta árát.

Hogy bebizonyítsák milyen szemét dolog volt ez, egy csapatnyi ausztrál középiskolás mindössze 20 $-ból elállítottot 3,7 grammot a gyógyszer hatóanyagából, aminek az ára az USA-ban ma 35 000 és 110 000 $ között mozog.

Perspektívaként ez tablettánként 2 $-t jelent,  a Shkreli cége (Turing Pharmaceuticals) által az USA-ban kínált 750 $-ral szemben. Ez még úgy is hatalmas eltérés, hogy a cég az amerikai kórházaknak 50%-os kedvezményt adott a közfelháborodás nyomán.

A Daraprim rajta van a WHO alapvető gyógyszerek listáján is mivel ezzel az anti-parazita gyógyszerrel kezelik az igen gyakori toxoplazmózist és a maláriát, főleg a gyenge immunrendszerű pácienseknél, ilyenek például a HIV fertőzöttek, chemo-terápiás páciensek vagy a terhes nők.

Az ausztrál diákok a múlt év szeptemberében bejelentett árváltozást követően kezdtek dolgozni azon, hogy előállítsák a Daraprim hatóanyagát, egy iskola utáni kémia program keretein belül.

Az hogy valódi problémán dolgozunk nagyon motiváló volt.” nyilatkozta a 17 éves Austin Zhang, a programban részt vállaló egyik diák, a The Sydney Morning Herald-nek.

A történet háttere sokkal jelentősebbé tette számunkra a munkát.” teszi hozzá James Wood, egy másik diák.

ABC News

A diákok Alice Williamsonnal, a Sydney Egyetem kémikusával, dolgoztak együtt az Open Source Malaria nevű online kutatás-megosztó platformon keresztül. Az Open Source Malaria-nak az a célkitűzése hogy nyilvánosan is elérhető gyógyszerekkel és orvosi technikákkal lépjen fel a malária ellen.

A fiúk a Daraprim hatóanyagát, amit pyrimethamine-ként ismernek, először a 17 gramm 2,4-klór-fenil acetonitril nevű vegyszerből kezdték szintetizálni, amiből 100 gramm mindössze 36,5 $ online.

Mivel a szabadalmaztatott eljárás túl veszélyes lett volna egy sima kémia teremben, ezért a diákoknak új módot kellet találniuk, hogy a pyrimenthamine-t előállítsanak a nyers összetevőkből.

Nem használhattuk a szabadalomba leírt módot, mert túl sok veszélyes reagenst kellet volna használnunk hozzá” mondta Malcolm Binns, a diákok kémia tanára.

Ezért a diákok az elmúlt 12 hónapot azzal töltötték, hogy megtalálják a saját, biztonságosabb módjukat a gyógyszer előállítására. Két héttel ezelőtt végre sikerrel jártak és összesen 3,7 grammnyi pyrimethamine-t állítottak elő. (a kész pyrimethamine lent látható a képen)

University of Sydney

Az anyag tisztaságát Williamson spektrográffal igazolta és a csapat az eredményeit a Királyi Ausztrál Kémia Intézet NSW Szerves Kémia Szimpóziumán tette közzé.

Ez volt az egyik legszebb spektrográf, amit valaha láttam.” mondta Williamson a The Sydney Morning Heraldnak.Ez nagyából 110 000 $ értékű gyógyszer.

A tabletták árra ezzel szemben az USA-n kívül a világ többi részén, Ausztráliát is beleértve, átlagosan 1-2 $-ba kerül.

Ez azért van, mert a gyógyszer szabadalma már lejárt, de az államokban a Turing Pharmaceuticals felügyeli a terjesztést a ’zárt elosztási modell’ nevű kiskapun keresztül.

Ez azt jelenti az új pályázóknak, mint például a diákok új gyógyszere, hogyha a készítményüket az USA-ban akarják értékesíteni, akkor azt előbb össze, kell hasonlítani Shkreli gyógyszerével.

Ezzel szemben, ha Shkreli erre az összehasonlításra nem ad engedélyt, akkor az új gyógyszer alkotóinak egy teljesen új klinikai tesztet kell felállítaniuk, ami akár több millió dollárba is kerülhet. Így egyértelműen látszik, hogy miért nincs konkurenciája Shkreli-nek.

A diákoknak nem is az volt a célja hogy eladják a gyógyszerüket, hanem hogy bebizonyítsák, hogy az mennyivel olcsóbban előállítható, mint, amennyiért a Turing Pharmaceuticals árulja a sajátját, és hogy más gyártókat is inspiráljon, hogy kipróbálják az ő technikájukat. (amit itt tettek közé online).

A teljes módszerről a Open Source Malaria Consortium-on lehet olvasni és a bátrabbak akár meg is próbálhatják elkészíthetik saját gyógyszerüket a legközelebbi középiskola kémia laborjában.

Forrás : www.sciencealert.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.