Ebben az évszázadban már képtelenség megállítani a gleccserek olvadását

A Bréma és az Innsbruck Egyetemek kutatóinak legújabb kutatása szerint a jelenlegi évszázadban már nem tudjuk megakadályozni a gleccserek olvadását – még úgy sem, ha lényeges mértékű korlátozásokat vezetnének be a kibocsátásban. Azonban mivel a gleccserek lassan reagálnak a klímaváltozásra, ezért az emberi tevékenységnek hatalmas hatása lehet rá a 21. századot követően. Hosszútávon egy középkategóriás autóval megtett minden 500 méter egy kilogramm gleccserjég elolvadását vonja maga után.

A Párizsi Klímaegyezmény keretében az Egyesült Nemzetek 195 tagországa megegyezett arról, hogy a globális átlag felmelegedést 2°C – ha lehetséges 1,5°C – alatt kell tartani, az iparosodás előtti átlag hőmérséklethez viszonyítva. Ezekkel az intézkedésekkel lényegesen csökkenthető a klímaváltozás kockázata.

Azonban a mostani tanulmány azt vizsgálja, hogy a terv sikere mellett hogyan változnak majd a gleccserek. A vizsgálataikban ezt a kérdést úgy próbálták megválaszolni, hogy ezeket a célokat betartva milyen hatások érik majd a gleccsereket és azok milyen hatással vannak a folyamatos olvadásukra.

“Az olvadó gleccserek nagy hatással vannak a tengerszint emelkedés alakulására,” mondta Georg Kaser, az Innsbruck Egyetem Atmoszferikus és Krioszferikus Tudományok Intézetétől. “A számításainkban figyelembe vettük összes gleccsert – kivéve az Antarktisz és Grönland jégtakaróját és a perifériás gleccsereket – majd különböző klíma forgatókönyvek szerint modelleztük őket.”

Az eredmények szerint egy kilogramm kibocsátott szén-dioxid 15 kilogrammnyi gleccserjég elolvadásához vezetett. Mindez attól függetlenül, hogy az átlaghőmérséklet 2 vagy 1,5°C-al emelkedik – a következő 100 évre számított különbség elenyésző volt.

“A ma még gleccserekben tárolt jég megközelítőleg 36 százaléka olvadna el még akkor is, ha nem bocsátanánk ki további üvegház hatást okozó gázt,” mondta Ben Marzeion, a Bréma Egyetem Földrajzi Intézetétől. “Ez azt jelenti, hogy a hegyi gleccserek jegének több mint harmadát már képtelenek vagyunk megmenteni, még a legambiciózusabb intézkedésekkel sem.”

Azonban a mostani évszázadot követően már jelentős különbségek látszottak a 2 és a 1,5°C-os célok között.

“A gleccserek lassan reagálnak a klímaváltozásra. Például, ha fenn akarnánk tartani a jelenlegi gleccserek pillanatnyi mennyiségét, akkor az iparosodás előtti hőmérsékleti szinteket kell elérnünk, ami egyértelműen nem lehetséges,” magyarázta Kasar. “A múltban az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása kiváltott egy olyan változást, amit már képtelenek vagyunk megállítani. Ez viszont azt is jelenti, hogy a jelenlegi viselkedésünk szintén hatással van a gleccserek hosszú távú változására – és ezzel tisztába kell lennünk.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.