Kategóriák Tech

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az irányuk visszafordítása is lehetségessé válik.

A felfedezés egy hatalmas előrelépést jelenthet az optikai kommunikációban, melyben jelentősen csökkentheti az adatvesztést és megnövelheti az adatátvitelt is. Ez különösen fontos lehet, mivel az elmúlt években az emberek adatéhsége folyamatos növekedést mutat.

Korábbi módszereknél a fény sebességét úgy módosították, hogy egy külön erre a célra kialakított anyagon vezették át a fényt. Ezzel szemben viszont a most kifejlesztett technikánál nincs szükség köztes anyagokra – ami miatt sokkal megismételhetőbbek és megbízhatóbbak a segítségével előidézett változások.

A kutatók elmondása szerint a módszer rengeteg új felhasználási terület előtt nyit kaput, amíg azt is megjegyezték, hogy relatív egyszerűsége miatt könnyen integrálható lehet a már létező rendszerekbe is.

Az eredmények szerint a módszer lényegesen nagyobb irányítást biztosít a fény sebessége felett – akár harmincszoros változást is elő tudnak idézni. A módszerhez egy külön erre a célra kialakított modulátor segítségével módosítják a fény bizonyos jellemzőit – ezzel közvetett módon változást eredményezve a sebességben is.

A jelenlegi kutatás a kiindulópontja egy sokkal nagyobb és meghatározóbb projektnek, ami a reményeik szerint nagy előrelépést jelent majd az optikai kommunikáció terén.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.