Egereknél már sikerült visszafordítani az Alzheimer kórt

A Cleveland Korház Lerner Kutató Intézetének kutatócsapata felfedezte, hogy a BACE1 nevű enzim fokozatos megvonásával teljesen visszaállíthatják az Alzheimer kóros egerek agyában kialakuló béta amiloid plaketteket – és ezzel lényegesen javítható az állatok gondolkodása. A kutatásról megjelenő tanulmány új reményt jelenthet az Alzheimer kórban küzdőknek, mivel ezt az enzimet gyógyszerekkel visszafoghatják.

Az Alzheimer kór egyik legkorábbi jele a béta amiloid peptidek felhalmozódása az agyban, ami amikor már elég nagy méretet ölt, plaketteket képez, amelyek képesek megzavarni az agyműködést. A béta-szekretáz (BACE1) enzim a felelős a béta amiloid peptidek előállításáért. Emiatt már többen dolgoznak az BACE1 enzimet gátló gyógyszerek fejlesztésén, viszont mivel az enzimnek nem csak a béta amiloid képzésében van szerepe – így a lehetséges mellékhatásai még nem ismertek.

Azoknál az egereknél, melyeknél teljesen hiányzott a BACE1 enzim, súlyos hibák voltak az idegrendszerük fejlődésében. Hogy kiderítsék a felnőtteknél milyen hatása van az enzim blokkolásának, a kutatók olyan egereket hoztak létre, melyeknél az enzim termelése a koruk előrehaladtával folyamatosan csökkent. Az egerek látszólag megfelelően felnőttek és az idő előrehaladtával nem mutatták az egészségkárosodás jeleit.

A kutatók ezután az egereket olyan egerekkel szaporították, melyek már 75 napos korukban elkezdtek amiloid plaketteket képezni. Az eredményül kapott utódoknál ugyanúgy elkezdtek plakettek kialakulni – pedig náluk csak feleakkora volt a BACE1 enzim szint. Azonban rendkívüli módon a plakettek elkezdtek eltűnni, ahogy az egér öregedett – és 10 hónapos korára már teljesen eltűntek.

“Ismereteink szerint ez az első olyan eset, amikor ennyire drámai mértékben figyelték meg a felhalmozott amiloid csökkenést, bármely Alzheimer kóros egér modelleket használó tanulmányban,” mondta Riqiang Yan, a kutatás vezetője.

Az enzim szintek csökkenése a béta amiloid csökkenése mellet visszafordította az Alzheimer kór más jellemzőit is – mint például a rendellenes idegrendszeri folyamatok kialakulása – és lényegesen javította az egerek tanulási és memória készségeit. Azonban további vizsgálatokban a kutatók rájöttek, hogy az enzim megvonása csak részlegesen okoz javulást, ami arra utal, hogy az enzim szükséges a megfelelő agyi aktivitáshoz.

“A tanulmányuk genetikailag bizonyítja, hogy a kialakult amilod plaketteket teljesen el lehet távolítani a felnőtteknél a BACE1 fokozatos csökkentésével,” mondta Yan. “Az adatainkból látszik, hogy a BACE1 gátlókban nagy lehetőség van az Alzheimer kór kezelésében váratlan mérgezések nélkül. A jövőben tanulmányoknak arra kell majd fókuszálnia, hogy minimalizálják a BACE1 jelentős blokkolásából adódó szinaptikus problémákat, amivel a lehető legnagyobb és legoptimálisabb hatás érhető el az Alzheimeres betegeknél.”

Forrás: jem.rupress.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.