Egy agyi fehérje felfedezése a yo-yo diéta végét jelentheti

A tudósok felfedeztek egy molekuláris kapcsolót az agyban, ami a zsírégetést szabályozza – ami lehetőséget adhat a diétát követő súly fenntartásában.

A Monash Egyetem kutatói felfedezték az emberi agyban azt a molekuláris kapcsolót, ami a test zsírelraktározását szabályozza, különösen egy hosszabb “éhezést” vagy súlycsökkenést követően. A kapcsolónak valószínűleg nagy jelentősége van a yo-yo diétának nevezett jelenségnél is, amikor is a diétázónak sikerül csökkentenie a testsúlyát azonban azt képtelen hosszú ideig megtartani és a súlygyarapodását követően ismét le akar majd fogyni és a folyamat így megy tovább.

A tudósok szerint a kapcsoló kezelésként is alkalmazható az elhízás és az kettes típusú cukorbetegséghez hasonló anyagcsere problémákra.

A Monash Biogyógyászati Felfedező Intézet csapata felfedezett az egerek agysejtjeiben egy eddig ismeretlen fehérjét – a karnitin-acetil-transzferáz (Crat) – , hogy melynek a diétát követő időszakban az éhség irányításában van szerepe.

Hogyha diétázunk – amit a szervezetünk éhezésnek fog fel – a testünk több zsírt éget el, hogy biztosítsa a szükséges energiát. Azonban ebben az időszakban az agyunk azért küzd, hogy minél több energiát őrizzen meg – így ha elérhetővé válik az étel a test a zsírégetésből a raktározásba vált és igyekszik az ételekből nyert kalóriával ellátni  a szervezet energiaigényét.

A fehérje felfedezését követően a kutatók úgy módosítottak egereket, hogy azoknál genetikailag kikapcsolták a fehérjéket. Ezeknél az egereknél éhezést követően ugyanolyan módon élték fel a zsírtartalékaikat miután ismét elkezdtek normálisan ételt kapni, mint az éhezésük alatt – az agyuk nem próbált meg agresszívan zsírt felhalmozni.

A kutatók szerint a yo-yo diétával az emberek általában éppen ellentétes hatást érnek el, mivel az agyuk a diétát éhezésként fogja fel és ezért a diéták közötti idő alatt mindent megtesz, hogy a lehető legtöbb zsírt halmozzon fel – ezzel készülve a jövőbeni élelemszegény időszakokra. Most viszont megvan hogy milyen mechanizmuson keresztül zajlik ez a folyamat.

“Ennek a fehérjének a manipulálásával lehetőség nyílik az agy átverésére, hogy ne próbálja az étvágy és a zsír elraktározás megemelésével megoldani a elveszett súlyt,” mondta Zane Andrews, a kutatás vezetője.

“Ennek a fehérjének a szabályozásával meggyőződhetünk róla, hogy a diétából adódó súlycsökkenés megmaradjon és másszon vissza.”

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.