Egy amatőr matematikus részben megoldott egy több mint 60 éves problémát

Aubrey de Grey, hivatásos biológus és amatőr matematikus részben megoldotta azt a Hadwiger-Nelson problémát, ami már 1950 óta foglalkoztatja a matematikusokat.

A Hadwiger-Nelson probléma Edward Nelson és Hugo Hadwiger nevéhez fűződik, akik azt igyekeztek kideríteni, hogy mennyi színre van legalább szükség, hogy egy gráf minden összekötött két pontja eltérő színű legyen. Az elmúlt években a kutatók több különböző módon igyekeztek megoldást találni a problémára, aminek lehetséges megoldásait négy, öt, hat és hétre korlátozták. Most azonban de Grey-nek sikerült kizárnia a négyet mint lehetséges megoldás.

Meglepő módon Grey nem a matematikában, hanem a biológiában végzett munkájával emelkedett ki eddig – és olyan hozzászólások fűződnek hozzá mint, hogy ‘néhány ma élő ember megélheti az ezer éves kort is az orvostudomány fejlődése miatt’. Ezek után nem meglepő, hogy Grey egyik alapítványa kiemelten az öregedés visszafordításán dolgozik.

A matematikába való utazását az Othello nevű játék indította el, amiben több versenyben is indult. Ezeken a versenyeken több matematikussal is összebarátkozott, akik több matematikai elméletet is megtanítottak a biológusnak, aki ezt követően hobbi szinten kezdett foglalkozni a matematikával.

Több évvel később matematikusok egy csoportja létrehozta a Polymath Projektet, ami lehetővé teszi, hogy hasonló gondolkodású emberek együttműködjenek különböző nehéz matematikai problémák megoldásában. Ezen a platformon találta meg Grey a Hadwiger-Nelson problémát, amin a karácsonyi ünnepek alatt kezdett dolgozni. Több különböző próbálkozás után a kutató rájött, hogy a problémán korábban dolgozó matematikusok egyik feltételezése helytelen volt és a négy különböző szín nem lehet megoldás a problémára.

Grey azonban nem veszi túl komolyan a felfedezést és azt “rendkívüli szerencsének” nevezte.

Forrás: arxiv.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.