Egy amerikai tanulmány növekedést fedezett fel az emberek glifozát szintjében

Egy új tanulmány szerint a glifozát, egy vitatott gyomirtó vegyület szintje két évtized alatt lényegesen megnőtt az emberek szervezetében.

A növekedést arra az időszakra vezeték vissza, amikor bevezették a glifozáttal szemben ellenálló génmódosított terményeket az USA-ban még 1994-ben. Az új tanulmány az Európai Bizottság döntésével együtt jelent meg, ami arról szólt, hogy a glifozát engedélyét a korábbiaknál rövidebb időre újítsák csak meg.

Az EU döntését az egyre növekvő aggodalmak formálták a vegyület vélt veszélyességére vonatkozóan . Az újonnan megjelent kutatásban a tudósok 100 kaliforniai ember vizeletmintáiból mutatták ki a glifozát szintet és a tanulmány 23 évet fedett le 1993-tól kezdve – ami a genetikailag módosított növények bevezetés előtti év volt.

Az amerikai Monsanto cég által gyártott glifozát tartalmú Roundup, a világ egyik legelterjedtebb gyomirtója. “A genetikailag módosított termények bevezetése előtt, csak nagyon kevés embernél volt mérhető tartományon belül a glifozát,” mondta Paul Mills, a tanulmány főszerzője.

A vizsgált csoportoknál a mérhető mennyiségek az 1993-96-os 0,20 mikrogrammról 2014-16-ra 0,44 mikrogrammra nőtt. Ezek a mennyiségek még mindig messze elmaradnak a Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalának 1,75 milligramm per kilogramm és az EU még szigorúbb 0,3 milligramm per kilogramm napi beviteli korlátjától.

“Ezeknek a vegyületeknek való kitettségünk jelentősen nőtt az elmúlt években, azonban a legtöbb ember nincs tisztában vele, hogy az étkezésen keresztül jutnak belénk,” mondta Mills.

A Roundup-ot eredetileg a genetikailag módosított szója és kukorica esetében használták, azonban a használata azóta kiterjedt a búzára és a zabra is az USA-ban. Júliusban Kalifornia felvette a glifozátot a rákkeltő anyagok listájára és a WHO rákkutatással foglalkozó hivatala a vegyületet “valószínűleg rákkeltő” kategóriába helyezte még 2015-ben.

Nagyon kevés embert bevonó vizsgálat készült a glifozát hatásairól, azonban az állatokon végzett kutatások azt mutatták, hogy a krónikus kitettségnek káros hatásai lehetnek.

Az Európai Bizottság előterjesztését követően az Európai Parlament jóváhagyta a vegyület 2022-es nem kötelező érvényű betiltását. A Greenpeace környezetvédelmi aktivistái ezen felül a szer teljes betiltása mellet kampányolnak Európában és erről egy több mint 1,3 millió ember által aláírt petíciót is benyújtottak az Európai Parlamentnek.

Monsanto eközben fenntartja az álláspontját hogy a glifozát “megfelel vagy felülmúl minden feltételt” hogy megújítsa engedélyét Európában és elmondásuk szerint a megújítás folyamatát a “populizmus” torpedózta meg.

Forrás: jamanetwork.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.