Kategóriák Egészség

Egy antitest segíthet megelőzni az Alzheimer kórt

Évekkel azelőtt, hogy elkezdenének megjelenni az Alzheimer kór tünetei, plakkok kezdenek kialakulni a betegek agyában – ahol a megjelenésük kártékony hatással vannak a körülöttük lévő sejtekre. Már évtizedek óta  igyekeznek módokat találni arra, hogy megszabaduljanak ezektől a plakkoktól, ezzel megakadályozva vagy kezelve a betegséget.

A plakkok az amiloid béta nevű agyi fehérje alkotja, azonban a plakkok közepén sokkal kisebb mennyiségben egy másik fehérje foglal helyet – az APOE. A Washington Egyetem Orvosi Karának kutatói most felfedeztek egy antitestet, ami képes megcélozni az APOE-t és ezáltal a plakkok eltakarítására is képes.

Az eredmények alapján az antitest segíthet megelőzni az agyi sérülések kialakulását, hogyha a betegséget még annak korai szakaszában képesek kezelni – még mielőtt a tünetek megjelennének.

“Rengeteg embernél az amiloid több év alatt halmozódik fel és az agy ekkorra már képtelen megszabadulni tőle,” mondta David Holtzman, a kutatás rangidős szerzője. “Ha elég hamar kezdjük a plakkok eltávolítását, képesek lehetünk megakadályozni azt az agyi változást, ami a feledékenységhez, zavartsághoz és kognitív leépüléshez vezet.”

Az APOE gén változatai a legnagyobb veszélyfaktorok az Alzheimer kór esetében. Korábbi munkáikban a kutatók már megmutatták, hogy egy az APOE-t célzó DNS alapú vegyülettel képesek csökkenteni az amiloid plakkok által okozott sérülésen.

Azonban a plakkok eltávolítása valószínűleg jobban megvédené az agyat, mint a plakkok pusztító erejének visszafogása. Ezért a kutatók tovább folytatták a kutatást, hogy egy olyan módszert találjanak, ami a plakkok eltávolítására is képes és főleg olyan antitestekre kezdtek fókuszálni amelyek hozzá tudnak kapcsolódni az APOE-hoz. Miután ez a kapcsolódás megtörténik, az antitestek felhívják az immunsejtek figyelmét magukra, melyek elpusztítják a APOE-t és a kutatók akkori elmélete szerint az azt körülvevő amiloid egy része is áldozatul esik ennek a pusztításnak.

A kutatók több APOE-t felismerő antitestet teszteltek olyan genetikailag módosított egereken, melyekben korán amiloid plakkok kezdenek kialakulni – az egerek normális APOE génjei helyére egy emberi APOE gén variánst ültettek be.

Az egerek hat hétig heti egyszer vagy placebót vagy az adott antitestet kaptak. A kutatók ezután megnézték, hogy mennyi plakk volt az állatok agyában és az eredményekből kiemelkedett a HAE-4 nevű antitest, melynek hatására a plakkok mennyisége a felére csökkent.

Ezen felül a HAE-4-nek semmi hatása nem volt a vérben lévő APOE-ra, aminek egyébként fontos szerepe van a zsír és a koleszterin szállításában, így az eltávolításának nem okozott nem várt mellékhatásokat ezen a téren. Viszont ez felveti azt a kérdést, hogy az antitestek miért csak az agyi APOE-ra voltak hatással.

“Úgy tűnik, hogy a plakkokban lévő APOE más felépítésű mint a vérben lévő APOE,” mondta Holtzman. “A HAE-4 antitestek csak az agyban lévő plakkokban található formát ismerik fel.”

Jelenleg még nincs olyan kezelés, ami megakadályozná vagy elodázná az Alzheimer kórt – viszont több módszert vizsgálnak, köztük más antitestekkel, klinikai vizsgálatokon. Amíg más antitestek is reményteljes eredményeket mutatnak, addig ezeknek a módszereknek komoly mellékhatásai is lehetnek – például agy gyulladás vagy duzzanat.

Ezekkel szemben az APOE-t célzó antitesetek sokkal kisebb pusztító immunválaszt váltanak ki a szervezetből és azt is célzottabb módon. Ezért a kutatók tovább fogják vizsgálni a lehetséges kezelés biztonságosságát és hatását.

Forrás: [Liao F, Li A, Xiong M, Bien-Ly N, Jiang H, Zhang Y, Finn MB, Hoyle R, Keyser J, Lefton KB, Robinson GO, Remolina Serrano J, Silverman AP, Guo JL, Getz J, Henne K, Leyns CEG, Gallardo G, Ulrich JD, Sullivan PM, Lerner EP, Hudry E, Sweeney ZK, Dennis MS, Hyman BT, Watts RJ, Holtzman DM. Targeting of non-lipidated, aggregated apoE with antibodies inhibits amyloid accumulation. Journal of Clinical Investigation. March 26, 2018.]

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.