Kategóriák Űr

Egy aszteroida repült el a Föld mellet, és épp hogy észrevettük!

Hétfőn kora reggel,mikor még  az USA Keleti Partján épp a kávét főzték, a gyerekeket vitték az iskolába, vagy a közlekedési dugókban mérgelődtek az emberek, egy nagyjából 10 emeletes háznak megfelelő méretű kődarab haladt el a Föld mellett.

A kisbolygót, amit 2017 AG13-nak kereszteltek, egy email alapján az Arizónai Egyetem Catalina Égbolt Felmérést készítő tudósai vettek észre még szombaton.

A magassága 15 és 34 méter között mozgott, és 16 km/s sebességgel haladt el a Föld mellet. A földközeli tárgy (NEO) nagyjából a Föld-Hold távolság felének megfelelő távolságban közelítette meg a bolygót.

Nagyon gyorsan mozog és nagyon közel hozzánk”, mondta élő közvetítésben Eric Felden csillagász, a kisbolygó elrepülését kísérő adásban, január 9.-én, reggel 7:47 kor. „Történetesen a Föld mellett a Vénusz pályáját is keresztezni fogja.

Közeli cél tévesztés

Mi történhetett volna, ha a kisbolygó belép a légkörbe?

A Purdue Egyetem által kifejlesztett „Impact Earth” ‘aszteroida-becsapódás‘ szimulátor számításai alapján, a becsapódás kevésbé lett volna súlyos, mint amilyennek méretei alapján gondolnánk.

A szimuláció szerint, ha egy üreges 34 méter hosszú kő aszteroida csapódna a Földbe 45 fokos dőlésszöggel, akkor az légrobbanás szerű detonációval járna. A robbanás összesen 700 kilotonna energiát szabadítana fel – ami a hiroshimai atombomba erejének több tízerese.

De mivel ez a robbanás 16 km-es magasságban történt volna, ezért a földre alig lett volna hatása. Mindössze egy nagy hangjelenség jutott volna csak el a földig, ami nem hangosabb egy forgalmas út zajánál.

A Purdue szerint az ilyen becsapódások nagyjából 150 évente történnek.

Azonban a 2017 AG13 „nagyjából akkora volt, mint az aszteroida, ami az oroszországi Chelyabinskre hullott még 2013-ban” ezért feltételezhető, hogy a hatása – törött ablakok enyhén megsérült épületek – is hasonló lett volna.

„Ez nem egy olyan ritka esemény, amire nagy figyelmet kellene szánnunk.” Írta Mark Sykes Planetáris Tudomány Intézet vezérigazgatója a Business Insider-nek.

A NASA Földközeli Tágyak Programja alapján csak Januárban további 38, a 2017 AG13-hoz hasonló jelenségre lehet számítani.

Vadászat a NEO-k után

Sykes az egyike azoknak a tudósoknak akik előterjesztették az aszteroida vadász Földközeli Tárgy Kamera (Near-Earth Objects Camera) vagy a NEOCam ötletét.

„A NEOCam észlelné ezeknek a kis aszteroidáknak egy részét, de mivel nagyon kicsik ezért már közel kell lenniük ahhoz, hogy észre, lehessen őket venni.” Mondta Sykes

A NEOcam-ot úgy tervezik majd, hogy a nagyobb (még mindig kicsinek számító) nagyjából 140 méteres kisbolygókat ismerje fel. Ha kilövik, a 10 éves küldetése alatt a számítások szerint 10-szer annyi NEO-t fog felfedezni, mint az összes, simán az égboltot pásztázó teleszkóp.

Ezek a tárgyak igen nagy fenyegetést jelenthetnek az emberiségre, mivel akár a termonukleáris rakétáknál is lényegesen nagyobb energiát szabadítanak fel becsapódásukkal – és mégis szinte vakok vagyunk, ahogy a Föld ebben a kozmikus céllövöldében sodródik.

Mégis múlt héten a NASA másodszor döntött úgy, hogy nem finanszírozza a 450 millió $-os NEOCam-ot.

Az űrügynökség két másik projektet választott a jövőbeli kilövésekre: A Lucky-t, ami a Jupiter aszteroida mezőjét fogja felderíteni, és a Psyche-t, ami egy halott proto-bolygó fémes magját fogja megvizsgálni.

A NASA az újévben is tovább folytatja majd a NEOCam részbeni finanszírozását, de arról hogy milyen körülmények vagy anyagiak mellet fogadnák el a projektet teljesen, vagy hogy milyen terveik vannak vele a jövőben, nem közölték.

Most még a NEOCam sorsa – és a képességünk, hogy észrevegyük ezeket a most még láthatatlan veszélyeket – bizonytalan marad.

Forrás: uk.businessinsider.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.