Egy csillag egyedülállóan közel kering egy fekete lyukhoz

Egy fehér törpe csillag a Galaxisban eddig ismereteink alapján egyedülálló módon 28 percenként kerüli meg a fekete lyukat, ami körül kering.

A rendszert 47 Tuc X9-nek hívják és 4,5 kiloparsecre van tőlünk. Már korábban is feltételezték hogy két egymás körül keringő égitestet tartalmaz, amik egyike vélhetőleg egy fekete lyuk, viszont a másik test identitása bizonytalan volt. Arash Bahramian, az Alberta Egyetemről, munkatársaival a rendszerről röntgen és rádiófelvételeket készítettek egy földi és egy űrben keringő teleszkóp segítségével.

A felvételek alapján a rendszerben magas az oxigén szint és a röntgensugarak fényessége nagyjából minden félórában megváltozott. A kutatók azt a következtetést vonták le hogy egy fehér törpe – egy a Napunkhoz hasonló csillag sűrű maradványa – kering a fekete lyuk körül a Föld-Hold távolság 2,5-szeresén.

A fekete lyuk a feltevések szerint már több tízmillió éve szívja el a csillag anyagát, de viszont a szerzők szerint valószínűtlen hogy a fekete lyuk valaha is képes lenne a csillag teljes elnyelésére.

Forrás: academic.oup.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.