Kategóriák Természet

Egy elterjedt gyomirtó közvetetten a méhekkel is végez

A világ legelterjedtebb gyomirtója közvetett módon a méhekkel is végezhet. A Texas Egyetem új kutatása szerint a glifozátnak kitett mézelő méhek elveszítik az emésztőrendszerükben élő jótékony baktériumok egy részét, ami miatt sebezhetőbbé válnak a fertőzésekkel szemben – ami könnyen a halálukhoz is vezethet.

A kutatók szerint ez bizonyítja, hogy a glifozát használat világszerte hozzájárul a mézelő méhek és az adott térségre jellemző őshonos méhfajok populációinak visszaeséséhez.

A kutatók szerint új előírásokra van szükség a glifozát használatában, különösen mivel a jelenlegi irányelvek azt feltételezik, hogy a szer egyáltalán nem káros a méhekre nézve.

Mivel a glifozát a növények és a mikroorganizmusok egy fontos enzimjében okoz problémákat, ezért úgy gondolták hogy az állatokra nincs semmilyen hatással. Azonban ez az új kutatás most rávilágít, hogy mivel a szer hatással van a méhek mikrobiotáira, így az sebezhetőbbé teszi a méheket a különböző fertőzésekkel szemben.

A kutatók csak annyi glifozátnak tették ki a vizsgált méheket, amiről tudják, hogy a szerrel permetezett területek növényein és azok környezetében is előfordulhat. Három nappal később a csapat megállapította, hogy méhek mikrobiótáját alkotó baktériumok száma drasztikusan visszaesett – a nyolc fő baktérium törzs közül négy volt erősen érintett. A legnagyobb ütést a Snodgrassella alvi baktériumok kapták, amiknek nemcsak a tápanyag feldolgozásában de a kórokozókkal szembeni védelemben is fontos szerepük van.

A kutatók ezt a sebezhetőséget azzal is igazolták, hogy a méheket Serratia marcescens kórokozóknak – ami világszerte több helyen és előfordul és kifejezetten a méhek megfertőzésére specializálódott – tették ki. Az eredmények arról számoltak be, hogy a gyomirtónak is kitett méhek közül sokkal többen (minden tizedik élte csak túl) pusztultak el mint az a glifozáttal nem találkozó társaik (minden második túlélte).

Különböző tanulmányok már a legtöbb állatfaj esetében – köztük az emberekkel is – megállapították, hogy a bélrendszerben élő jótékony baktériumoknak szerepe van a kórokozókkal szembeni védelemben. Emiatt, hogyha felborul a baktérium populációk egyensúlya azzal nő a fertőzések kockázata is.

Az eredmények alapján a kutatók azt javasolják, hogy a gazdák óvakodjanak attól, hogy glifozát tartalmú készítményekkel permetezzenek olyan virágzó növényeket, amiket a méhek kedvelnek.

Több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdték az amerikai méhészek először kimutatni a elnéptelenedés szindrómának nevezett jelenség első jeleit. Több millió méh tűnt el megmagyarázhatatlan módon, ezzel jelentősen lecsökkentve a területek beporzóinak számát. A jelenségre sok magyarázat született; rovarirtó szerek, antibiotikumok, az élőhelyük méretének csökkenése illetve a bakteriális fertőzések. A legújabb tanulmány most a gyomirtókat is hozzáadja ehhez a listához.

A kutatók szerint valószínűtlen, hogy a gyomirtó lenne az egyetlen bűnös, viszont kiemelik, hogy érdemes odafigyelni rá, mivel a használata rendkívül elterjedt, így a méhekre gyakorolt hatása is igen nagy lehet.

Forrás: pnas.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az ösztrogénnek is szerepe lehet az autizmusban

A kutatók kapcsolatot találtak a méhben való magas ösztrogénnek való kitettség és az autizmus kialakulásának valószínűsége között. Az új felfedezés…

2019-08-12 2:55 du.

Egy kvantum mikrofonnal képesek voltak megszámolni a hang részecskéit

A Stanford Egyetem fizikusai kifejlesztettek egy "kvantum mikrofont", ami annyira érzékeny, hogy képes fonononként - a hangot alkotó részecskék -…

2019-08-12 2:50 du.

Az afrikai füst látja el tápanyaggal az Amazonasz-esőerdőt és az óceánokat

A Miami Egyetem kutatói rájöttek, hogy az afrikai tüzek füstje viheti el az Amazonasz-esőerdő, Trópusi Atlanti-óceán és a déli óceánok…

2019-08-04 7:31 du.

Öregebb lehet a Hold, mint eddig gondolták

A Köln Egyetem Geológiai és Ásványtani Intézetének kutatói egy új tanulmányban megállapították, hogy a Hold megközelítőleg a Naprendszer keletkezése után…

2019-08-02 11:16 de.

Neurokognitív alapja lehet a szabad akaratnak

A filozófusok és a teológusok is évszázadok óta merengenek azon; hogy valóban létezhet-e szabad akarat? Ez idő alatt a szabad…

2019-08-02 11:01 de.

Még a profi matematikusok egy részén is kifogott egy egyszerű kivonás

A matematikai gondolkodásra sokan úgy tekintenek mint az elvont gondolkodás csúcsa. Azonban tényleg képesek vagyunk teljesen elvonatkoztatni a külvilágról szerzett…

2019-07-29 8:01 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.