Egy értesítések nélküli nap akár két évre is megváltoztathatja a viselkedésünket

Az okostelefonok appjai egyre jobban a mindennapi életünk részeivé válnak. Azonban mindig amikor a telefonunkra tekintünk egy újabb alkalmazás igyekszik elterelni a figyelmünket az értesítéseivel.

Szóval miért nem kapcsoljuk ki őket egyszerűen? Martin Pielot, Telefónica telekommunikációs cégtől, eldöntötte hogy létre hoz egy Ne Zavarj Kihívást – aminél az embereknek egy hetet kell értesítések nélkül tölteniük.

“De nem sikerült senkit beszervezni,” mondta Pielot.“Csak üres pillantásokat kaptunk. És idővel visszafogtuk a dolgot 24 órára.”

Amíg mindössze egy értesítések nélkül töltött nap nem hangzik soknak, a 30 résztvevő mégis határozott különbségeket vett észre. Az emberek jobban aggódtak azon, hogy kevésbé elérhetőek és az is izgatta őket hogy miről maradnak le. Másrészről viszont kevésbé zavarták meg őket és hatékonyabbak is voltak.

Az egyik legjobb módja annak a megállapítására, hogy valaki mennyire stresszesen éli meg ezt a kísérletet, a társadalmi elvárás volt.

“Ha az emberek úgy gondolják, hogy nem fogsz gyorsan reagálni, akkor kevésbé valószínű, hogy stresszesen éled meg a ‘kihívást’, de ha van egy főnököd, aki gyors válaszokat akar, sokat változik a dolog,” mondta Pielot.

A kihívást követően a résztvevők kétharmada gondolta úgy, hogy változtatni fog azon, hogy hogyan kezeli az értesítéseit. Meglepő módon a résztvevők fele képes volt megtartani a változásokat még a kihívás után két évvel is, ezzel megmutatva hogy még egy rövid, kikényszerített nyaralás is milyen jelentős lehet.

“Ha az értesítések folyamatosan elvonják a figyelmünket, nagyobb eséllyel fogunk hibákat elkövetni és valószínűtlenebb, hogy befejezünk valamit,” mondta Anna Cox, University College London-tól.

Emiatt nem csak az a fontos, hogy hogyan kezeljük az értesítéseinket, hanem az is hogy milyen gyakran nézzük meg őket.

Cox szerint a legegyszerűbb mód ennek a leküzdésére az ha mikroakadályokat állítunk magunk és a leküzdeni kívánt viselkedés közé – mint például hogy kikapcsoljuk az email értesítéseinek amikor barátok között vagyunk vagy hogy levesszük az okos-óránkat, amikor hazaérünk.

“Az emberek rengetegszer megnézik a szociális médiákat anélkül, hogy azt észrevennék mivel az folyamatosan ott van a telefonjukon,” mondta Cox. “Bármi, ami ezt egy kicsit nehezebbé teszi segíthet megelőzni a rossz szokást.”

Forrás: pielot.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.