Egy étrend-kiegészítő segíthet enyhíteni az epilepsziás rohamokat

A görcsrohamokkal járó betegségek, köztük az epilepszia is, kapcsolatban áll az agyi neuronok patológiai hiperingerlékenységével. Sajnos kevés olyan elérhető kezelés van, ami segítene megakadályozni a hiperingerlékenységet, azonban az Alabama Egyetem (UAB) kutatói felfedezték, hogy a glükózamin étrend-kiegészítő biokémiai változásokat okoznak az agy fehérjében, ezzel jelentősen csökkentették a kísérleti egereknél és patkányoknál.

Az eredmények egy újszerű terápia ötletét vetik fel, amivel kezelhetőek lehetnek a rohamok és kiemelik, hogy fontos többet megtudni ezeknek a problémák mögött húzódó agyi és neurális hálók fiziológiai változásáról.

A fehérjék aktivitását szorosan szabályozzák az állapot megváltozására adott válaszok. A foszforil csoportok elvétele és hozzáadása az egyik legismertebb folyamat ebben a szabályozásban és a becslések szerint ez a foszforiláció 230000 emberi fehérjén mehet végbe.

Egy kevésbé ismert ilyen folyamat az N-acetil-glükózamin fehérjékhez történő adása és eltávolítása, amit a neuronok elődleges energiaforrása, a glükóz szabályoz. Évekkel ezelőtt Lori McMahon neurológus és John Chatham az UAB egyetem patológia és szív fiziológia professzora felfedezték, hogy az agy sejtjeiben a második legnagyobb mennyiségben jelen lévő fehérjéknél N-acetil-glükózamin vagy O-GlcNAcilezés volt jelen.

Ebben az időben még nagyon keveset tudtak az O-GlcNAcilezés folyamatáról és hogy az milyen hatással van az agyműködésre, így a kutatók elkezdtek együtt dolgozni ennek felderítésére. Egy 2014-es tanulmányban megmutatták, hogy a O-GlcNAcilezés akut növekedése hosszú távú szinaptikus depressziót és a neurális szinaptikus erő csökkenést okozott a hippocampus agyi területén. Ez volt az első eset, hogy megmutatták, a neurális fehérjék O-GlcNAcilezésének változása direkt módon hat a szinapszisok működésére.

Mivel a hippocampus neuronjainak ingerlékenysége az egyik jellemzője a görcsrohamoknak és az epilepsziának, így a kutatók eljutottak ahhoz a feltételezéshez, hogy a fehérjék O-GlcNAcilezésének emelésével, csökkenthető a betegséghez köthető hiperingerlékenység.

És az új tanulmány szerint igazuk lehetett.

“A felfedezésink támogatják azt az elképzelést, hogy a fehérjék O-GlcNAcilezése, a neurális ingerlékenység egyik szabályozója és egy ígéretes célpontja lehet a roham rendellenességek kezelésének kutatásában,” írták a kutatók.

Ezen felül figyelmeztetnek, hogy az e mögött álló mechanizmus valószínűleg igen összetett.

Az agysejteket főleg a glükóz látja el energiával, ami befolyásolja a O-GlcNAcilezett fehérjék mennyiségét is, azonban a glükózamin étkezési kiegészítő vagy bizonyos enzim inhibitorok képesek eltávolítani a O-GlcNAcilezett csoportokat ezzel felszabadítva őket.

Hippocamous agyi szeletekkel végzett kísérletek, melyeknél hiperizgatottságot idéztek el,felfedezték hogy a O-GlcNAcilezés megemelése lényegesen csökkenti az epilepsziára jellemző agyi aktivitás kitöréseket. Ezen felül a már megemelt O-GlcNAcilezett fehérjék védetté váltak a gyógyszerek által kiváltott hiperizgatottsággal szemben.

A hatást mind a glükózaminnel mind pedig egy a O-GlcNAc csoportokat eltávolító enzimnél bemutatták. A tudósok azt is kiderítették, hogy mindössze 10 perc glükózaminnek való kitettség már képes volt csökkenteni a későbbi gyógyszerekkel előhívott hiperingerlékenység hatását.

Ugyanezeket az agyi aktivitási kiugrásainak enyhülését figyelték meg olyan egereknél is, melyeknél megemelték O-GlcNAcilezett fehérjék számát és utána a korábbiakhoz hasonló gyógyszeres megoldással próbáltak epilepsziához hasonló hiperingerlékenységet előhívni. A gyógyszert kapó egerek közül sokaknál sikerült kiváltani görcsrohamokat – a megemelt és a kontroll csoportnál is. Azonban a rohamok alatti agyi aktivitásban eltéréseket láttak. A megemelt O-GlcNAcilezett agyi fehérjékkel bíró csoport tagjainál az agyi aktivitás ritkábban emelkedett a csúcspontig, a normális egerekkel szemben.

Forrás: jneurosci.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.