Egy fekete lyuk ami a fizika határait feszegeti

Csillagászok találtak egy fekete lyukat, ami már több mint egy évtizede nyel el egy óriási csillagot. Ez nem csak a csillag hatalmas mérete miatt érdekes, hanem mert a bekebelezési idő már most tízszer tovább tartott mint az eddig megfigyelt fekete lyukaknál.

A fekete lyukat XJ1500+0154-nek nevezték el és egy kis galaxis közepén található, a Földtől 1,8 milliárd fényévre.

Tudósok egyelőre nem tudják megmagyarázni hogy, ez a jelenség hogyan valósulhat meg a jelenleg ismert fizika törvényei alapján. A válasz rávilágíthat arra, hogy az Univerzum hajnalán hogyan nőttek hatalmas méretűre a fekete lyukak.

Amikor egy csillag túl közel kerül egy fekete lyukhoz, annak az óriási gravitációs ereje széttépi. Ezt a jelenséget spagettifikációnak (tidal distruption event – TDA) nevezzük. Ezek a jelenségek általában rendkívül ritkák és nagyon rövid életűek.

A 90-es évek óta már sok ilyen jelenséget figyeltek meg. Miután egy fekete lyuk elpusztít egy csillagot,  a tömegének egy részét rendkívül nagy sebességgel kilövi az űrbe. A maradék elfogyasztásával nagy méretűre duzzad, és a folyamatot, a földről is észlelhető röntgen sugárzás kíséri.

Több tucatnyi spagettifikációs eseményt észleltünk már a 90-es évek óta, de egyikük sem maradt ilyen hosszú ideig fényes.” mondta Dacheng Lin, a kutatás vezetője.

A bekebelezési idő már oly régóta tart, hogy az épp elnyelt csillag fényessége meghaladja az Eddington határt. Ez a határ a fekete lyuk által elnyelt csillag maximális fényességét határozza meg. Ha egy csillag annyi sugárzást bocsájt ki, hogy ennyire fényes lesz, akkor a gravitáció már alig tudja egyben tartani. Ebből az okból kifolyólag nem tudjuk megmagyarázni a nagyon nagy tömegű fekete lyukak létezését a galaxisok közepében, köztük a Tejút rendszerben is.

Ez azt jelenti, hogy vagy ez a legnagyobb csillag amit eddig láttunk spagettifikáció közben, vagy az első eset amikor láttunk egy csillagot teljesen szétszakadni.

Ez az esemény szemlélteti, hogy egy fekete lyuk milyen rendkívül gyorsan képes óriási méreteket ölteni,” mondta, Stefanie Komossa, a csapat egy másik tagja. “Ez segíthet abban, hogy megértsük, az első fekete lyukak hogyan jöttek létre.

Forrás: www.sciencealert.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.