Kategóriék Természet

Egy furcsa maradvány átírhatja az első szárazföldi állatok evolúciós fáját

Lehet hogy újra kell gondolnunk, hogy az őseink hogyan hagyták el a vizet és jöttek ki a szárazföldre. Egy új hal maradványt fedeztek fel ebből a korból, ami már rendelkezett a szárazföldi állatok több jellemzőjével is, azonban csak távoli kapcsolatban volt velük.

Nagyjából 360 millió évvel ezelőtt a bordázott lebenyű halak egy csoportja elkezdett négy lábú földi állatokká fejlődni, ennek az eredményei lettek a hüllők, kétéltűek és az emlősök.

A maradványokkal már jól bemutatták ennek az időszaknak a fejlődési eseményeit. A tengerből szárazföldre váltó állatok evolúciós fája a 20. században stabil maradt még az újabb felfedezett maradványok sem befolyásolták ezt.

Azonban az észak Kínában lévő Ningxia kőbányában felfedezett maradványok most veszélybe sodorhatják ezt a stabilitást. A maradványokat még 2002-ben fedezte fel Min Zhu, a Pekingi Gerinces Paleontológia és Paleoantropológiai Intézettől, és Per Ahlberg, a Svéd Uppsala Egyetemről.

A maradványok egy új bordázott lebenyű halfajhoz, a Hongyu chowi-hez, tartoztak. Az állat 1,5 méter hosszú volt és nagyjából 370-360 millió évvel ezelőtt élt.

Azonban, amikor a kutatók megpróbálták elhelyezni a H. chowi-t a jelenlegi evolúciós fába, rájöttek hogy az nem passzol bele.

Ez azért van mert bizonyos tekintetben a H. chowi megjelenése sokban hasonlít a a rhizodont ősi ragadozó halakra, amik az eddigi ismereteink szerint még azelőtt leváltak a bordázott lebenyű halaktól mielött még azok négy lábú szárazföldi állatokká váltak.

Azonban a tudósok szerint a H. chowi más szempontokból viszont meglepően hasonló a korai négy lábú állatokhoz és a legközelebbi még hal rokonaikhoz – a Elpistostegalia kihalt csoport tagjaihoz. Például a vállöv és kopoltyúhuzat támogató területében.

Ez két dolgot jelenthet a tudósok szerint. Az első lehetőség szerint egyfajta rhizodont, aminél független módon alakult ki a korai négylábú állatra jellemző vállöv és a kopoltyúhuzat támogatása.

A másik lehetőség az, hogy a rhizodontok közelebb állhatnak a négylábú állatokhoz és az Elpistostegalia-hoz mint azt eddig gondoltuk. Azonban ez azt jelentené, hogy a hasonló tulajdonságaik egymástól függetlenül alakultak ki mivel a rhizodontok két hasonló tulajdonságú csoport között foglalnak helyet.

Martin Brazeau, az Imperial College London kutatója, szerint a H. chowi hasonlít a korai négylábú állatokra és az Elpistostegalia-ra is. Ez azt jelenti, hogy a bordázott lebenyű halak különböző csoportjai egymástól függetlenül alakítottak ki hasonló tulajdonságokat.

Neil Shubin, a Chicago Egyetem kutatója, szerint a felfedezés igazolhat egy korábbi elképzelést miszerint létezett egy független vagy ‘párhuzamos’ evolúció a rhizodontok, az Elpistostegalia és az első négy lábú állatok között.

A H. chowi abban is különleges hogy az anatómiája szerint valószínűleg egy csapda ragadozó, amik a víz fenekén lesnek prédára, lecsapva minden közelükbe kerülő kis halra – a mai ördöghalhoz hasonlóan. Ez az egyik legkorábbi példa erre az életmódra.

Forrás: nature.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kaliforniai Egyetem kutatói mindössze egyetlen, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével készítettek szimulációt arról, hogy az információ hogyan "oszlana szét" egy fekete lyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.