Kategóriák Természet

Egy furcsa maradvány átírhatja az első szárazföldi állatok evolúciós fáját

Lehet hogy újra kell gondolnunk, hogy az őseink hogyan hagyták el a vizet és jöttek ki a szárazföldre. Egy új hal maradványt fedeztek fel ebből a korból, ami már rendelkezett a szárazföldi állatok több jellemzőjével is, azonban csak távoli kapcsolatban volt velük.

Nagyjából 360 millió évvel ezelőtt a bordázott lebenyű halak egy csoportja elkezdett négy lábú földi állatokká fejlődni, ennek az eredményei lettek a hüllők, kétéltűek és az emlősök.

A maradványokkal már jól bemutatták ennek az időszaknak a fejlődési eseményeit. A tengerből szárazföldre váltó állatok evolúciós fája a 20. században stabil maradt még az újabb felfedezett maradványok sem befolyásolták ezt.

Azonban az észak Kínában lévő Ningxia kőbányában felfedezett maradványok most veszélybe sodorhatják ezt a stabilitást. A maradványokat még 2002-ben fedezte fel Min Zhu, a Pekingi Gerinces Paleontológia és Paleoantropológiai Intézettől, és Per Ahlberg, a Svéd Uppsala Egyetemről.

A maradványok egy új bordázott lebenyű halfajhoz, a Hongyu chowi-hez, tartoztak. Az állat 1,5 méter hosszú volt és nagyjából 370-360 millió évvel ezelőtt élt.

Azonban, amikor a kutatók megpróbálták elhelyezni a H. chowi-t a jelenlegi evolúciós fába, rájöttek hogy az nem passzol bele.

Ez azért van mert bizonyos tekintetben a H. chowi megjelenése sokban hasonlít a a rhizodont ősi ragadozó halakra, amik az eddigi ismereteink szerint még azelőtt leváltak a bordázott lebenyű halaktól mielött még azok négy lábú szárazföldi állatokká váltak.

Azonban a tudósok szerint a H. chowi más szempontokból viszont meglepően hasonló a korai négy lábú állatokhoz és a legközelebbi még hal rokonaikhoz – a Elpistostegalia kihalt csoport tagjaihoz. Például a vállöv és kopoltyúhuzat támogató területében.

Ez két dolgot jelenthet a tudósok szerint. Az első lehetőség szerint egyfajta rhizodont, aminél független módon alakult ki a korai négylábú állatra jellemző vállöv és a kopoltyúhuzat támogatása.

A másik lehetőség az, hogy a rhizodontok közelebb állhatnak a négylábú állatokhoz és az Elpistostegalia-hoz mint azt eddig gondoltuk. Azonban ez azt jelentené, hogy a hasonló tulajdonságaik egymástól függetlenül alakultak ki mivel a rhizodontok két hasonló tulajdonságú csoport között foglalnak helyet.

Martin Brazeau, az Imperial College London kutatója, szerint a H. chowi hasonlít a korai négylábú állatokra és az Elpistostegalia-ra is. Ez azt jelenti, hogy a bordázott lebenyű halak különböző csoportjai egymástól függetlenül alakítottak ki hasonló tulajdonságokat.

Neil Shubin, a Chicago Egyetem kutatója, szerint a felfedezés igazolhat egy korábbi elképzelést miszerint létezett egy független vagy ‘párhuzamos’ evolúció a rhizodontok, az Elpistostegalia és az első négy lábú állatok között.

A H. chowi abban is különleges hogy az anatómiája szerint valószínűleg egy csapda ragadozó, amik a víz fenekén lesnek prédára, lecsapva minden közelükbe kerülő kis halra – a mai ördöghalhoz hasonlóan. Ez az egyik legkorábbi példa erre az életmódra.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.