Egy genetikailag módosított rizsfajta HIV semlegesítő fehérjéket termel

Egy spanyol-amerikai-brit kutatócsapat úgy módosított genetikailag egy rizsfajtát, hogy az képes legyen létrehozni egy HIV-semlegesítő fehérjét. Tanulmányukban a kutatók leírják, hogy milyen módszereket használtak a rizs módosítására, és hogy ennek milyen jelentősége lehet a HIV fertőzések elleni küzdelemben.

Az orvostudomány egyre nagyobb eredményeket ér el a HIV fertőzött emberek kezelésében – lényeges visszaesés történt a fertőzés miatti elhalálozások számában. Ezen felül a kutatók egyre nagyobb erőfeszítéssel dolgoznak a betegség ellen védelmet biztosító védőoltás kifejlesztésén is.

Addig is, amíg elkészül egy tényleg hatásos és biztonságos védőoltás, szájon át bevehető gyógyszereket fejlesztettek ki, amivel rövid időre megfékezhető a fertőzés. Azonban ezek a gyógyszerek nem igazán érhetőek el a fejlődő országokban – ahol éppen a legnagyobb szükség lenne rájuk. Erre jelenthet megoldást a módosított rizsfaj, amely ugyanazt a HIV semlegesítő fehérjét hozza létre, mint amit az orvosságok készítéséhez is használnak. A kutatók elmondása szerint a rizs magjainak megőrlésével egy krémet hozhatnak létre, ami a bőrön keresztül is felszívódik a testbe.

A rizs valójában egy antitestet és két fajta fehérjét hoz létre, melyek képesek közvetlen módon a HIV vírusokhoz kapcsolódni ezzel megakadályozva, hogy azok emberi sejtekbe jussanak be. A kutatók azt is megjegyezték, hogy a rizsszemekből történő krém készítés egy egyszerű és olcsó folyamat, így a súlyosan fertőzött területeken annyi rizst termeszthetnek, amennyire szükség van.

A kutatás viszont még a korai fázisában van és a csapatnak először meg kell vizsgálniuk, hogy a genetikai módosítások hatására a növények nem kezdtek el az ember számára káros vegyületeket is létrehozni. Ezen felül a csapat szerint bizonyos emberek valószínűleg elutasítanák a rizs használatát, mivel a genetikailag módosított növényeknek már évek óta igen rossz hírük van. Ráadásul a rizs terjesztését az adott régiók törvénykezése is megakadályozhatja, de legalább is megnehezítheti.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.