Egy gomba bogarakat használ a szaporodáshoz

Egy virágokból készült ágyon meghalni kellemes végnek tűnhet, kivéve egy gombafertőzéstől szenvedő bogárnak.

Az aranyvesszős katonabogár (Chauliognathuspensylvanicus) a virágokon táplálkozik és szaporodik – és többjüket a vég is itt éri utol. A Eryniopsis lampyridarum gombával fertőzve a bogár a csáprágóival megkapaszkodik a virágon, majd nem sokkal azután meghal.

Órákkal később, a még mindig a virághoz ragadt, halott bogár széttárja a szárnyait mintha éppen repülni készülne. A felemelt szárnyaikkal a bogarak hímeket is magukhoz csalnak – amik párzani kezdenek a halott nőstény tetemével.

“Ez olyan lenne mintha egy vírussal fertőzött ember, aki szándékosan felkeres egy bizonyos bárt, megragadná a bárpultot a fogaival, majd ott meghalna ezzel fertőzésnek kitéve egészséges társait,” mondta Donald Steinkraus, az Arkansas Egyetemről.

Ez a viselkedés lényegesen megnöveli az esélyét, hogy a gombafertőzés az egészséges bogarakra is átterjedjen, mivel éppen azoknak a kedvelt táplálékszerzési és párzó helyét érint.

Steinkraus és csapata összesen 446 élő és halott katonabogarat vizsgált át a gombafertőzés nyomait keresve. Ezek közül a 20%-nál jelen volt a gomba és ezek az egyedek ugyanabban a dramatikus pózban voltak – a virágon csak a csáprágóik tartották őket, amíg a lábuk szabadon lógott.

Azonban érdekes módon a szárnyuk csak akkor nyílt ki, amikor a bogár már 15-22 órája halott volt.

“Ha elmennénk a hullaházba, ahol valaki a meggyilkolását követő 24 órában hirtelen felült volna vagy felemelte volna a karjait, akkor az nagyon félelmetes lenne,” mondta Steinkraus. “Nagyjából ezt teszi a gomba a bogarakkal.”

A gomba jelenléte teljesen egyértelművé válik, ahogy a halál utáni szárnyat szétnyitott bogár potroha kipukkan a gombaspórák miatt. A kutatók szerint a gomba miatti széttárt szárnyak és megdagadt potroh elősegítheti a párok odacsalogatását is.

“Ismert, hogy a fertőzött rovarok különleges pozíciókat vesznek fel a haláluk előtt,” mondta Shelley Adamo, a Halifax Egyetemről. “Egy jövőbeni teszt lehet, hogy ragasztóval lezárjuk, vagy eltávolítjuk a szárnyakat teljesen, hogy kiderítsük ez csökkenti e a fertőzőképességet.”

Forrás: sciencedirect.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.