Egy grafén alapú technológia 30-szorosára emelheti a napenergia tárolás kapacitását

A növényvilágból inspirációt merítve, a tudósok egy új elektródát dolgoztak ki, ami a jelenlegi napenergia elraktározását 3000 százalékkal is megemelheti. A technológia rugalmas, mivel direkt módon összekapcsolható egy nap cellával.

A legnagyobb probléma a napenergiával a megbízhatósága, mivel eddig nem találtak olyan jó hatásfokú tárolót, ami képes folyamatos veszteség nélkül elraktározni az energiát.

A mérnökök ezért a szuperkondenzátorok felé fordultak – amiket nagyon gyorsan fel lehet tölteni és az energiájukat is képesek kitörésszerűen leadni. Jelenleg azonban a szuperkondenzátorok még nem képesek elég energiát tárolni, ahhoz hogy életképesek legyenek.

Így a RMIT Egyetem csapata úgy döntött megvizsgálja, hogy az élőlények hogyan képesek sok energiát kis helyre összezsúfolni. Az érdeklődésüket gyorsan felkeltette egy észak amerikai növény –  Polystichum munitum – találékonyan felosztott levelei.

“A növény leveleit sűrűn szövik be az erek, ami miatt extrémen hatásos módon képes energiát raktározni és vizet mozgatni,” mondta Min Gu, csapata egyik tagja. “A mi elektródánk is egy hasonló tagolt alakra épül – ami önsokszorosító, mint egy hópehely mintázata, és ezzel a természetesen hatékony elrendezéssel javítottuk a napenergia tárolás kapacitását”

Az elektróda létrehozásához a kutatók lézerrel alakították a grafént, hogy az egy atom vastagságú legyen, aminek következtében lényegesen megnő a vezető képessége. A természetes mintázat bevetésével a csapat 30-szor nagyobb tárolókapacitást ért el mint a ma használt elemeknél.

“A megemelt kapacitású szuperkondenzátorok hosszú távú megbízható és gyors kitörésszerű energialeadásra is lehetőséget adnak,mondta Gu.

Egyelőre technika még csak próba fázisban van de a kutatók bizakodóak, hogy az elképzelésüket széles körben fel lehet majd használni.

“Szinte bármilyen elképzelhető helyen felhasználható lehet, a házak ablakaitól kezdve az autó tetején át, egészen az okos órákig és telefonokig,”  mondt Litty Thekkekara, a tanulmány vezetője. “Nem lesz már szükségünk töltőkre a telefonjainkhoz vagy töltő állomásokra a hibrid autókhoz.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.