Egy gyakori gyógyszer akár 20 év távlatában is növeli a demencia kockázatát

Az antikolinerg gyógyszerek hosszú távú hatását vizsgáló eddigi legnagyobb és legrészletesebb tanulmány szerint a gyakran felírt antidepresszánsok és inkontinencia gyógyszerek használata növeli a demencia kockázatát, még akkor is, ha a kognitív problémák megjelenése előtt 20 évvel vették be őket.

Az amerikai, brit és ír kutatókból álló nemzetközi csapat 27 millió gyógyszer kiírás adatait vizsgálták át 40770 65 év feletti demenciás ember orvosi adataival együtt, amiket 283933 demenciában nem szenvedő idős ember adataival hasonlítottak össze.

A kutatók azt az eredményt kapták, hogy magasabb volt a demencia kockázata azoknál, akik korábban antikolinerg gyógyszereket használtak –  depresszióra, hólyag problémákra vagy Parkinson kórra – mint az ilyen gyógyszereket nem szedő hasonló korú és egészségi állapotú embereknél.

“Az antikolinerg gyógyszereket, melyek az acetilkolint, egy idegrendszeri neurotranszmittert blokkolják már korábbi kutatások is gyanúba keverték, mint kognitív problémák lehetséges okozóját,” mondta Noll Campbell, a kutatásról megjelenő tanulmány társszerzője. “Ez a tanulmány elég nagy mintából dolgozik ahhoz, hogy felbecsüljük a hosszú távú hatását és arra is elég, hogy meghatározzuk, hogy a kárt évekkel azelőtt tapasztalhatják, mielőtt még azonosítanák a demenciát.”

“Ezek a felfedezések egyértelművé teszik, hogy az orvosoknak óvatosan kell megfontolniuk az antikolinerg szerek kiírását és más lehetőségeket is mérlegelniük kell,” mondta Malaz Boustani, a tanulmány egy másik társszerzője.

A Kelet Anglia Egyetem által vezetett kutatás során az Egyesült királyság 11 millió betegének gyógyszer kiírási adatait és összesen 674 időseket gondozó intézmény betegeinek adatait vizsgálták meg – az adatok nemek, etnikumok és más tényezők figyelembevétele szerint jól leképezik a brit népességet.

“Ez a kutatás azért is nagyon fontos mivel a depresszió megközelítőleg 350 millió embert érint világszerte. A kezelésre szoruló húgyhólyagbetegségek a férfiak 13%-át és a nők 30%-át érintik az Egyesült Királyságban és az USA-ban,” mondta George Savva, a kutatás vezetője.

Arra még nem derült fény, hogy a gyógyszer milyen mechanizmusoknak köszönhetően növeli a demencia kockázatát, azonban a tény hogy növeli a kockázatot, jó kiindulási alapot jelenthet a későbbi kutatásoknak. A kutatócsapat azt ajánlja a jelenleg antikolinerg gyógyszereket szedő betegeknek, hogy mindenképpen hagyják abba a szedésüket, amíg nem beszéltek az orvosukkal. A kutatók szerint a gyógyszerek kiszorításához nem csak a betegek, hanem a beteg gondozók és orvosok együttműködésére is szükség van.

Forrás: bmj.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.