Egy gyémántban találták meg először a föld negyedik leggyakoribb ásványát

A kutatók most először találtak kalcium-szilikát perovskitot – a Föld negyedik leggyakoribb ásványát – a Föld felszínén – ami általánosan a Föld kéregben 700 kilométeres mélységben található.

“Eddig senkinek sem sikerült stabilan tartani ezt az ásványt a Föld felszínén,” mondta Graham Pearson, az Alberta Egyetem Föld és Légköri Tudományok Tanszékének professzora.

“Az egyetlen mód ennek az ásványnak a Föld felszínén történő megőrzésére, ha egy gyémánt csapdába kerül. A felfedezéseink alapján akár egy zettatonnányi (1024) perovskit is lehet a Föld mélyén.”

A kutatók kalcium-szilikát perovskitot találtak Dél-Afrika híres Cullinan bányájában – innen származik a brit koronaékszereket díszítő két legnagyobb gyémánt is – kevesebb mint egy kilométer mélyről származó gyémántban. A kutatók magyarázata szerint az ebből a bányából származó gyémántok nemcsak a legnagyobb kereskedelmi értékkel rendelkeznek, hanem tudományos szempontból is igen fontosak, mivel betekintést engednek a Föld mélyebb részeibe is.

A csapat szerint a talált gyémánt akár 24 milliárd pascal nyomást is képes lenne elviselni és a vizsgálatok szerint a gyémánt valószínűleg több mint 700 kilométeres mélységben képződhetett – amíg a gyémántok általában 150-200 kilométeres mélységben jönnek létre.

“A gyémántok egy nagyon egyedi utat tesznek elérhetővé, hogy megnézzük mi történik a Föld belsejében,” mondta Pearson. “És ebben a bizonyos gyémántban található perovskit különleges összetétele egyértelműen mutatja az óceáni kéreg újrahasznosítását a Föld mélyebb rétegeiben.”

A tanulmány jól példázza, hogy a gyémántok milyen egyedi módon segítenek olyan dolgokat megőrizni, melyeket semmilyen más módon nem láthatnánk.

“És jól illusztrálja a tudományos munkát is. Először egy elméleti előrejelzést kell készíteni, ebben az esetben a szeizmológiából és egyszer képesek leszünk egy megfigyelést tenni, ami bebizonyítja az elmélet működését,” tette hozzá Pearson.

Ugyanez a kutatócsapat talált 2014-ben ringwooditet – a föld ötödik leggyakoribb ásványa – egy gyémántban, ami arra utalt, hogy hatalmas mennyiségű víz lehet a föld kérget alkotó szilikát kőzetekben.

Forrás: nature.com | Kép: Nester Korolev/University of British Columbia

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.