Kategóriák Egészség

Egy gyógyszer helyreállíthatja az autizmus tüneteihez köthető kiegyensúlyozatlanságot

Egy új gyógyszer képes visszafordítani a neuronok ion kiegyensúlyozatlanságát, ami hiper izgatottsághoz vezet az autizmushoz köthető genetikai rendellenességgel rendelkező egereknél.

A kutatók és eredményeik szerint a törékeny X-szindróma autizmusban szenvedő betegek által tapasztalt érzéki hiperérzékenységet elképzelhető, hogy a fejlődés korai szakaszában az idegsejtekben megemelkedett klorid okozza.

“Néhány törékeny X-szindróma vagy autista gyereknél megváltozik az érzékek feldolgozása, hasonlóan az egér modellekhez,” mondta Anis Contractor, a felfedezésről szóló tanulmány rangidős szerzője. “Az egér modell betekintést enged az emberi rendellenességbe. És amíg az egerek agyi fejlődése nem teljesen tükrözi az emberekét, addig vannak bizonyos párhuzamok.”

Amíg az autizmus okozó genetikai mutációk rendkívül ritkák – és a legtöbb autizmus spektrumrendellenességet nem genetikai tényezők okozzák – addig a törékeny X-szindróma gyerekeknél jól meghatározható az X kromoszómán lévő egyik gén mutációja, aminek köszönhetően a betegség laboratóriumi körülmények között is vizsgálható.

“A betegek nagy része nem szereti a hangos zajokat vagy nem szeretik, ha megérintik őket,” mondta Contractor. “Amikor törékeny X-es gyerekek szüleivel beszéltem, többen arról számoltak be, hogy ezek az érzéki problémák több más problémát szülnek, mivel a gyerekek visszazúzódóbbak és szociálisan izoláltabbá válnak.”

A kutatók korábbi vizsgálatai már nyomot találtak arra, hogy a törékeny X-szindróma bizonyos tüneteit a sejteken belüli kloridok okozhatják. A kloridok, amíg fontos szerepük van a neurotranszmitter jelküldésnél, addig az túl magas koncentrációjuk az idegsejtek abnormálisan magas izgatottságához vezethet – ezzel megváltoztatva a kritikus fejlődési időszakok idejét.

Ezek a kritikus fejlődési időszakok során alakulnak ki az alapvető idegi áramkörök, így az eltolódásuknak súlyos következményei lehetnek az agy felépítésére, ahogy azt az egér modellek érzéki agykérgénél is látták. Amikor egy egészséges egér bajszához érnek, az egy meghatározott idegsejt csoportot aktivál – melyek segítenek megállapítani a szőrszálat ért erőt és annak irányát. Ezzel szemben viszont a törékeny X-szindrómás egereknél az érintés több idegsejt csoportot is aktivál – ezzel hitperizgatottságot váltva ki.

A kutatók szerint ez azért van így mert az aktiváció olyan erős, hogy más idegekre is átterjed.

Hogy kiderítsék lehetséges e visszaállítani ezt a hiperizgatottsági állapotot, a kutatók születésük után két hétig bumetaniddal – amit általánosan a magas vérnyomás kezelésére használnak – kezeltek egereket.

“Valójában ma már nem használják annyira, mivel a piacon már több jobb hatásfokú gyógyszer is megtalálható. Azonban a vérnyomás csökkentő hatása mellet a neuronok klorid transzportereire és a sejtekbe beáramló kloridokra is hatással lehet,” mondta Contractor.

A kutatók eredményei szerint a törékeny X-szindrómás egereknél a klorid szint visszaállt a normális szintre és ezzel a fejlődési időszakok időzítése is helyreállt.

“Rájöttünk, hogyha a fejlődés korai szakaszában adjuk nekik a gyógyszert, akkor nem csak a szinapszisok fejlődésének korai kritikus időszaka áll helyre, hanem a felnőtt egereknél látott érzékelési problémák is kijavulnak,” mondta Contractor. “Lehetséges, hogy a kloridok vagy a neurotranszmitterek jeleinek megjavításával az embereknél is hasonló hatás érhető el.”

Azonban a sejteken belüli kloridok koncentrációja más fejlődési rendellenességekben is szerepet játszik, nem csak a törékeny X-szindrómában és az autizmusban – például a Down kórba és az epilepsziában is.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Rosszabb lehet a globális biodiverzitás helyzete mint eddig gondolták

Egy új tanulmány szerint, mivel a hirtelen területi változások hosszú távú hatásait a jelenlegi biodiverzitás felmérések nem megfelelően veszik figyelembe,…

2019-12-12

A felszín alatti víz térképe segítheti a Mars küldetés ideális helyének megtalálását

A NASA-nak nagy tervei vannak a 2024-re tervezett Holdra történő emberi visszatérésre, ami a Mars küldetés előfutára lehet. Viszont vörös…

2019-12-12

A kompetencia megítélésében mégis a ruha teszi az embert

A Princeton Egyetem új tanulmánya szerint az emberek egy személy kompetenciájának meghatározására részben a ruhájából eredő apró anyagi helyzetre utaló…

2019-12-12

Az ózonréteg megmentése sokkal fontosabb volt a felmelegedés elleni küzdelemben mint eddig gondolták

Az 1987-ben aláírt montréali jegyzőkönyv beszüntette az ózon réteget károsító klórfluorkarbon (CFC) használatát. Ezzel az első olyan nemzetközi megállapodás volt,…

2019-12-11

Most először találtak cukrot meteoritokban

Egy nemzetközi csapat az élethez szükséges cukrokat talált meteoritokon. Ezzel a felfedezéssel tovább bővül azoknak a biológiailag fontos vegyületeknek a…

2019-12-11

Egy hét sötétben töltött idő átalakít több agyi területet is

Már korábbi kutatások megmutatták, hogyha az öreg egereket megfosztják látásuktól azzal érzékenyebbé tehetik az agyuk hallásért felelős neuronjait. A Maryland…

2019-12-11

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom