Egy hatalmas ütközés ferdítette el az Uránusz tengelyét

Egy új tanulmány szerint az Uránuszba egy a Földnél kétszer nagyobb égitest ütközött a múltban. Ez a becsapódás kibillentette a bolygót a tengelyéről és valószínűleg ez az esemény a felelős az Uránuszon uralkodó rendkívüli hidegért is.

A brit Durham Egyetem által vezetett nemzetközi kutatócsapat, azt vizsgálta, hogy hogyan mozdulhatott el az Uránusz bolygó tengelye és egy hatalmas becsapódás milyen hatással lenne a bolygó fejlődésére. A csapat ehhez nagy felbontású számítógépes szimulációkat végzett, ami során a jeges bolygó több különböző égitesttel történő ütközését modellezték le.

Az elképzelés, hogy az Uránusz tengelyének elferdülése egy nagyobb test becsapódásának köszönhető, már korábban is a vezető elméletek között volt, azonban csak a mostani kutatás derített fényt arra, hogy a bolygó valójában még a Naprendszer keletkezésekor ütközhetett össze egy proto-bolygóval.

A szimulációk arra is fényt derítettek, hogy a becsapódáskor keletkezett törmelék egy vékony réteget képezhetett a bolygó körül, ezzel lényegesen csökkentve a bolygó külső légkörének hőmérsékletét – mivel a bolygó magjának hője csapdába esett az ‘új’ réteg alatt.

“Az Uránusz az oldalán forog, tengelye szinte derékszögbe mutat a Naprendszer összes többi bolygójához képest,mondta Jacob Kegerreis, a kutatás vezetője. “Ezt szinte bizonyosan egy hatalmas becsapódás okozta, viszont nagyon keveset tudtunk arról, hogy ez valójában hogyan is történt és milyen más hatásai voltak ennek az erőszakos eseménynek a bolygóra.”

A kutatók több mint 50 különböző becsapódási forgatókönyvet modelleztek le egy nagy teljesítményű számítógéppel, hogy meghatározzák milyen körülményekre van szükség ahhoz, hogy az Uránusz tengelye olyan módon mozduljon el, mint amit ma láthatunk.

“A felfedezéseink szerint a legvalószínűbb az, hogy az ifjú Uránusz katasztrofálisan ütközött egy Föld tömegénél kétszer, ha nem többször, nagyobb testtel, ezzel az oldalára borítva a bolygót és elindítva azt az eseménysorozatot, ami létrehozta a ma általunk ismert bolygót.”

Az elmélet körül eddig megválaszolatlan volt a kérdés, hogy egy hatalmas ütközés során, hogy maradhatott fenn az Uránusz légköre – mivel egy ilyen horderejű esemény hatására annak az űrbe kellet volna lökődnie.

A szimuláció magyarázata erre az, hogy a két égitest valószínűleg csak részlegesen ütközött. Ez elég lehetett az Uránusz tengelyének és mágneses mezejének elferdítéséhez, viszont a bolygó légkörének jelentős része megmaradhatott.

A kutatás segíthet magyarázatot adni az Uránusz holdjainak és gyűrűjének a létrejöttére is – mivel a szimulációk szerint az ütközés tömböket választhatott le a fiatal Uránuszról, melyekből később a holdak és a gyűrű is létrejöhetett.

Az Uránusz nagy hasonlóságot mutat a leggyakoribb exobolygókhoz, így a kutatók reményei szerint az új felfedezések segíthetnek jobban megérteni ezeknek a bolygóknak a fejlődését és a kémiai felépítését is.

Forrás: iopscience.iop.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.