Kategóriák Egészség

Egy hét sötétben töltött idő átalakít több agyi területet is

Már korábbi kutatások megmutatták, hogyha az öreg egereket megfosztják látásuktól azzal érzékenyebbé tehetik az agyuk hallásért felelős neuronjait. A Maryland Egyetem biológusainak új kutatása szerint ennél összetettebb a helyzet és a látástól való megfosztás az agysejtek kapcsolataira, az általuk alkotott hálózatokra és az egerek különböző frekvenciákkal szembeni érzékenységére is hatással van.

Ez a tanulmány támogatja azokat a kutatásokat is, melyek azt mutatták, hogy a látás manipulálásával komoly hatás gyakorolható az állatok hallására – annak ellenére, hogy a változtatás már bőven kiesik az hallási agyi hálózatok fejlődési idején.

Hosszú ideig az volt az elfogadott nézet a biológusok körében, hogy egy gyerekkori kritikus periódust követően az agy érzékelésért felelős részei már nem fejlődnek tovább. Azonban ezt mára több kutatás is megcáfolta.

Az új kutatás a csapat korábbi munkájára épít és azt vizsgálja, hogy a sötétségnek való kitettség milyen hatással van a hallásért felelős neuronokra.

A kísérletben a kutatók 17 felnőtt egeret tartottak egy hétig teljes sötétségbe, majd 17 különböző hangot játszottak le, amíg megfigyelték az állatok agyának hallásiért felelős részének aktivitását. A korábbi kutatás alapján az volt a várakozás, hogy változást látnak majd a neurális hálózatokban, viszont az eredmények szerint ennél összetettebb volt a helyzet és különböző neuron csoportok más és más módon változtak meg.

Fiatal korban a hallásért felelős agyi terület annak függvényében alakul ki, hogy milyen frekvenciájú hangokat milyen gyakorisággal hallunk. Az új kutatás szerint viszont egy hét sötétben töltött idő elég volt ahhoz, hogy ezt az elosztást teljesen megváltoztassa az felnőtt egereknél. Az eredmények szerint a különböző frekvencia tartományok terén a magas és alacsony frekvenciájú hangok érzékeléséért felelős neuronok száma lényegesen megnőtt, amíg a közepes frekvencia érzékeléséért felelős neuronoké lecsökkent.

A kutatók elmondása szerint az nem egyértelmű, hogy miért is ilyen módon változik az egerek hallása, de az elméletek szerint a többi egér által vagy veszélyforrások keltette hangokra élesedik ki az érzékelésük.

Hogy erről pontosabb képet kapjanak a csapat a következő tesztekben már azt is szabályozni fogja majd, hogy a sötétben milyen hangokat hallanak majd az egerek – és ez milyen hatással van az agyukra.

A kísérletek eredményei a szakértők szerint többek között a hallókészülékhez és implantátumokhoz való hozzászokást is segítheti.

Forrás: eneuro.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

A 19. század óta csökken az átlagos testhőmérséklet

A Stanford Orvosi Egyetem új tanulmánya szerint a 19. század óta az Egyesült Államokban csökkent az emberek átlagos testhőmérséklete. Jelenleg…

2020-02-23

Megvan az első ciklikusan ismétlődő gyors rádióhullámú kitörés

Egy nagy méretű kanadai űrkutató csapat felfedezett egy 16 napos ciklusban ismétlődő gyors rádióhullámú kitörést. Ezek a rádióhullám kitörések rövid…

2020-02-23

Már a levegő páratartalmából is tudnak elektromos áramot generálni

A Massachusetts Egyetem új tanulmánya természetes fehérjék segítségével képes áramot gerjeszteni a levegőben lévő nedvességből. Kutatóik szerint a technológiának fontos…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom