Kategóriák Egészség

Egy juharszirup kivonat gátolhatja meg a szuper baktériumok kialakulását

Az antibiotikumok nap mint nap életeket mentenek, de ennek egyben súlyos ára is van. A nagyobb adagok akár az egészséges sejteknek is árthatnak, és a kezelést követően akár “szuper baktériumok” is létrejöhetnek, amik már ellenállóak  a használt antibiotikummal szemben.

A kutatók most egy új természetes megoldást találhattak, amivel az antibiotikumok használatát az egészségünk feláldozása nélkül is visszafoghatjuk – egy juharszirup kivonatot ami drasztikusan megnöveli ezeknek a gyógyszereknek a hatásfokát.

“A kanadaiak már hosszú ideje használják a juharszirupot a fertőzések elleni küzdelemben,” mondta Nathalie Tufenkji. “Mindig is érdekelt hogy mi a háttere ezeknek a népi orvosságoknak.”

A projekt gondolata akkor született meg, amikor az áfonya kivonat baktériumölő hatását vizsgáló Tufenkji megtudta, hogy a juharszirup kivonatnak rákellenes tulajdonságai is vannak.

“Ez adta az ötletet hogy baktériumölő hatását is megvizsgáljuk,” mondta Tufenkji. “Így el is küldtem az egyik munkatársamat, hogy vegyen egy kis juharszirupot.”

A korábbiakhoz hasonló eljárással a kutatócsapat elválasztotta a szirupban lévő cukros víztől a fenolos vegyületeket, amik egyébként a juharszirup jellegzetes arany színéért felelősek.

A korai tesztek alatt a csapat több ismert kórokozót tett ki a kivonatnak, azonban nem találtak jelentős hatásra utaló jeleket. Ahelyett viszont, hogy ezek után teljesen lemondtak volna a szirupról, Tufenkji elhatározta hogy megnézi még, hogy a kivonat más általánosan használt antibiotikumokkal – ciprofloxacin és carbenicillin – együtt hogyan működik. Kiderült, hogy a hatásuk jelentősen megnőtt, az egyik esetben 90 százalékkal kevesebb antibiotikummal is akkora hatást értek el mint kivonat nélkül. A megközelítés több baktérium törzsnél is működik, mint az E. coli, ami emésztőrendszeri problémákat okoz; a Proteus mirabilis, ami több húgyúti fertőzésért is felelős; és a Pseudomonas aeruginosa, ami a kórházi betegek között okoz gyakran fertőzéseket.

Erre a munkára építve Tufenkji csapata a kivonat hatását muslica és moly lárvákon is megvizsgálták úgy, hogy az ételükbe tettek fertőző baktériumokat és antibiotikumokat vagy a kivonattal együtt vagy anélkül. Azok a lárvák akik a juharsziruppal kivonattal kezelt ételt kapták napokkal tovább maradtak életbe a szirup mentes étrendet követő társaiknál.

További vizsgálatokat követően a tudósok arra jutottak, hogy a hatás azért jön létre mert a kivonat megemeli a baktériumok áteresztő képességét, ezzel segítve az antibiotikumok sejtbe jutását. Egy másik kísérlet szerint ezt egy másik hatás is segítheti, amivel a kivonat átmenetileg meggátolja a baktériumokban az antibiotikumok kiválasztását.

A kutatók mostanra már az egérkísérleteknél tartanak, de még mindig több év telhet el mire a gyógyszer a betegek kezébe kerülhet. Ennek az egyik főbb oka, hogy a szirupot a gyógyszergyártó cégeknek tovább kell majd finomítani, mivel azok jelenleg több potenciális allergén anyagot is tartalmaznak.

“Több hasonló antibiotikumokat erősítő anyagot is ismerünk már, de ez az első ami természetes eredetű,” mondta Tufenkji .

Forrás: asm.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az ösztrogénnek is szerepe lehet az autizmusban

A kutatók kapcsolatot találtak a méhben való magas ösztrogénnek való kitettség és az autizmus kialakulásának valószínűsége között. Az új felfedezés…

2019-08-12 2:55 du.

Egy kvantum mikrofonnal képesek voltak megszámolni a hang részecskéit

A Stanford Egyetem fizikusai kifejlesztettek egy "kvantum mikrofont", ami annyira érzékeny, hogy képes fonononként - a hangot alkotó részecskék -…

2019-08-12 2:50 du.

Az afrikai füst látja el tápanyaggal az Amazonasz-esőerdőt és az óceánokat

A Miami Egyetem kutatói rájöttek, hogy az afrikai tüzek füstje viheti el az Amazonasz-esőerdő, Trópusi Atlanti-óceán és a déli óceánok…

2019-08-04 7:31 du.

Öregebb lehet a Hold, mint eddig gondolták

A Köln Egyetem Geológiai és Ásványtani Intézetének kutatói egy új tanulmányban megállapították, hogy a Hold megközelítőleg a Naprendszer keletkezése után…

2019-08-02 11:16 de.

Neurokognitív alapja lehet a szabad akaratnak

A filozófusok és a teológusok is évszázadok óta merengenek azon; hogy valóban létezhet-e szabad akarat? Ez idő alatt a szabad…

2019-08-02 11:01 de.

Még a profi matematikusok egy részén is kifogott egy egyszerű kivonás

A matematikai gondolkodásra sokan úgy tekintenek mint az elvont gondolkodás csúcsa. Azonban tényleg képesek vagyunk teljesen elvonatkoztatni a külvilágról szerzett…

2019-07-29 8:01 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.