Egy különleges fény és akusztikus tulajdonsággal rendelkező anyagot fejlesztettek ki

A Wuhan és a Texas Egyetemek kutatócsapata létrehozott egy olyan mesterséges anyagot, ami negatív fénytöréssel rendelkezik és visszaverődése sincs. A tanulmányukban a kutatók leírták, hogy hogyan készítették el az anyagot és annak milyen lehetséges felhasználási területei vannak.

Amikor fénysugarak egy vízfelületbe ütköznek egy részüket eltéríti a víz, amíg másokat visszaver. Ilyen esetben az áthaladó és a visszavert sugarak a vízfelület ellentétes oldalain kötnek ki. A kutatók elmondása szerint, szinte az összes természetes anyag esetében ez a helyzet. Viszont elméleti szinten lehetséges egy olyan anyag létezése, ami nem felel meg ennek a normának. A legújabb kutatásukban a tudósoknak sikerült létrehozniuk egy ilyen anyagot.

A kutatók az új anyag elkészítésének első lépéseként először a Weyl félfém tulajdonságait vizsgálták – ami egy nem olyan régen felfedezett kvantum anyag, ami különleges topológiai jellemzőkkel rendelkezik. Hogy a tanultakat egy nem fémes anyagra is átültessék, a kutatók egy három réteges fononikus kristály lemezeket használtak, melyeket epoxy gyantával rögzítettek egy bizonyos módon.

A kapott lemezeket ezután az óramutató járásával ellentétesen csavarva helyezték egymásra. A kapott anyag az eredmények szerint negatív fénytöréssel rendelkezik, amíg az őt ért akusztikus hullámokat teljesen elnyeli anélkül, hogy bármit is visszaverne.

A kutatók szerint az anyag rengeteg új technológia alapját képezheti – és egy az optikai hullámok elnyelésére is képes hasonló anyagnak még több lehetséges felhasználási területe lehet. A kutatók szerint az új anyag a hangszigeteléstől kezdve az ultrahangos berendezéseken át rengeteg ma használt berendezés hatásfokát feljavíthatja.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.