Egy lépéssel közelebb kerültek az öntudattal rendelkező robotok

Már hosszú ideje általános elemnek számít az öntudattal rendelkező robot, vagy az öntudatra ébredésük a tudományos fantasztikum világában.

Az emberek egyik egyedi tulajdonsága, hogy képesek vagyunk magunkat jövőbeli szituációkba képzelni, amíg a múltbeli tapasztalatainkat is képesek vagyunk felhasználni egy adott szituáció megértésére.

Az emberek – és az állatok – önképe így az idő folyamán folyamatosan változik, amíg a jelenleg használt robotok esetében a viselkedésük szimulációk és modellek végeredményei – ami miatt nem képesek úgy elképzelni magukat, mint az emberek.

Most azonban a Kolumbia Egyetem mérnökei létrehoztak egy robotot, ami bármilyen fizikai, geometriai vagy dinamikai előismeretek nélkül a semmiből tanult meg mozogni.

Egy rövid – nagyjából egy napos – intenzív számítás után a robot képes volt létrehozni egy önszimulációt a saját alakjáról, aminek segítségével már képes volt különböző feladatokat megoldani és a saját sérüléseit is képes volt felismerni és esetenként kijavítani.

Az eddigi robotok, emberek által készített modellek alapján működnek, azonban a kutatók szerint fontos lehet, hogy a robotokat függetlenné tegyék ettől, mivel így gyorsabban és hatékonyabban tudnak fellépni nem várt eseményekre.

A kutatáshoz egy négy különböző szabadsági fokkal mozgó robotikus kezet használtak. Kezdetben a kar véletlenszerűen mozgott és megközelítőleg 1000 különböző egyenként 100 pontból álló mozgásforma adatait rögzítette. Ezeknek az adatoknak a segítségével ezután modern gépi tanulási módszerek segítségével létrehozta a saját modelljét.

Az első modellek még nagyon kiforratlanok voltak és arra utaltak, hogy a robot még ezen a ponton nem tudja, hogy micsoda és a különböző csuklópontjai hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Viszont 35 óra elteltével a robot által készített modell már csak kevesebb mint 4 centivel tért el a robot valós alakjától.

Mindezek után a modellt emeléses feladatokkal is leellenőrizték, melyek során a kar a saját modelljének megfelelően igazította magát és korrigálta mozgását. Az eredmények szerint a robot közel 100 százalékos sikerrátával volt képes megfogni és más helyre mozgatni különböző tárgyakat.

További teszteknél azt is megvizsgálták, hogy a robot hogyan teljesít, ha semmilyen kapcsolata nem lenne a külvilággal – hanem pusztán a saját belső modelljét és a megadott a tárgyak koordinátáit ismeri. A kar még így is 44 százalékban sikerrel járt – amíg az emberek számára egy ilyen feladat azt jelentené, hogy süketen és vakon tapintás nélkül kellene áthelyeznünk egy poharat egy másik előre meghatározott helyre.

További kísérletekben azt is megnézték, hogy a robot képes lenne-e szöveget is írni egy toll segítségével, valamint hibás alkatrészekre cserélték a korábban működő részeit, hogy megnézzék a robot képes-e felismerni a sérüléseit. Az eredmények szerint a robot gyorsan felismerte a sérülését és módosította a magáról készült modelljét, ami így csak kis mértékben rontott a hatékonyságán.

A szakértők szerint a kutatás azért kiemelt fontosságú a mesterséges intelligenciák terén, mivel az önkép alkotás képessége egy univerzálisabb robotot eredményezhet, ami nem csak egy konkrét feladatot tud végrehajtani, hanem képes alkalmazkodni a környezete és a feladata változásaihoz is.

A kutatók szerint a most létrehozott rendszer továbbfejlesztése az emberi öntudatról is új dolgokat árulhat el – ami már évezredek óta foglalkoztatja a fantáziánkat – mivel a robotok fejlesztése rákényszerít minket, hogy új kontextusokban vizsgáljuk meg a kérdést és ezzel új lehetőséget ad az öntudat megértésére.

Más szakértők szerint, amíg az öntudatnak megvannak a maga előnyei, addig csorbul az ilyen rendszerek irányíthatósága, ami miatt kiemelt figyelmet kell fordítani az ilyen rendszerek biztonságosságára.

A csapat elmondása szerint a kutatásuk következő lépése az lesz, hogy megpróbálják megállapítani, hogy a robot az alakján felül a gondolatait is képes lemodellezni – ezzel megállapítva, hogy gondolkodik e.

Forrás: robotics.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

2 hozzászólás

  1. Valamiféle szoftver vagy program csak kellett az induláshoz. Ha kirakok egy robotkart az asztalra, az csak úgy magától a világon semmit nem fog csinálni. Ha viszont volt hozzá valami alapszoftver ami beindította, akkor máris nem “a semmiből” tanult…

    válasz küldése
  2. Meggyőződésem, hogy a robotok, illetve az MI BÁRMIT képes megcsinálni, amire az ember is képes!

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.