Egy méhfaj felkerült a veszélyeztetett fajok listájára

Az USA tisztviselői most először helyeztek, egy az országukban honos méhfajt a veszélyeztetett fajok listájára.

A hatóságok, a szerdai intézkedést azzal indokolták, hogy a Rozsdafoltos dongó populáció jelentősen lecsökkent, a rovarölő szerek, betegségek és a klímaváltozás miatt .

Ezek a valaha még igen elterjedt Rozsdafoltos dongók már „bizonytalanul egyensúlyoznak a kihalás szélén”, nyilatkozta az Amerikai Hal és Vadvilág Szolgálat.

A Rozsdafoltos dongók elterjedése nagyjából 87 %-al zuhant, ezzel kis szétszórt népességeket hagyva 13 állam és egy provincia területén” jelentős hanyatlást mutatva a 90-es évekbeli 28 államhoz képest még.

A rendelet, ami a Rozsdafoltos dongót a veszélyeztetett állatok listájára teszi, a Szövetségi Közlöny január 11-es kiadásában jelent meg, és február 10-től lesz jogerős.

A szakértők azt mondják ezek a méhek igen fontosak, mivel rengeteg gazdaságilag is fontos növény beporzásában vesznek részt, köztük a paradicsom, a vörös áfonya és több paprika fajta, az Egyesült Államok közép és északi részein és Kanada több részén is.

A jelentős visszaesésükben valószínűleg több tényező játszik szerepet: élőhely elvesztése, betegségek, paraziták, rovarölő szerek, klímaváltozás és szélsőségesen kisméretű népességek.

A veszélyeztettet státusz azt jelenti hogy „a kihalás szélén állnak az élőhelyük egészén vagy egy részén,” tette közzé a Szolgálat.

Az egyik fő célunkká vált, hogy megmentsük a Rozsdafoltos dongót a kihalástól azonnali cselekedetekkel” mondta Tom Melius a Szolgálat középnyugati részének területi igazgatója.

A listára való felkerülés segíthet, hogy új partnereket találjunk, és több forrást vegyünk igénybe a méhek csökkenésének a megállításában.

Tavaly már felkerült erre a listára hét Hawaii szigeteken élő méhfaj.

Az egyik ilyen a sárga álarcos méh, ami azért került a listára mivel az élőhelye rendkívül nagymértékben csökkent Hawaii területén.

Forrás: www.afp.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.