Kategóriák Természet

Egy méhfaj felkerült a veszélyeztetett fajok listájára

Az USA tisztviselői most először helyeztek, egy az országukban honos méhfajt a veszélyeztetett fajok listájára.

A hatóságok, a szerdai intézkedést azzal indokolták, hogy a Rozsdafoltos dongó populáció jelentősen lecsökkent, a rovarölő szerek, betegségek és a klímaváltozás miatt .

Ezek a valaha még igen elterjedt Rozsdafoltos dongók már „bizonytalanul egyensúlyoznak a kihalás szélén”, nyilatkozta az Amerikai Hal és Vadvilág Szolgálat.

A Rozsdafoltos dongók elterjedése nagyjából 87 %-al zuhant, ezzel kis szétszórt népességeket hagyva 13 állam és egy provincia területén” jelentős hanyatlást mutatva a 90-es évekbeli 28 államhoz képest még.

A rendelet, ami a Rozsdafoltos dongót a veszélyeztetett állatok listájára teszi, a Szövetségi Közlöny január 11-es kiadásában jelent meg, és február 10-től lesz jogerős.

A szakértők azt mondják ezek a méhek igen fontosak, mivel rengeteg gazdaságilag is fontos növény beporzásában vesznek részt, köztük a paradicsom, a vörös áfonya és több paprika fajta, az Egyesült Államok közép és északi részein és Kanada több részén is.

A jelentős visszaesésükben valószínűleg több tényező játszik szerepet: élőhely elvesztése, betegségek, paraziták, rovarölő szerek, klímaváltozás és szélsőségesen kisméretű népességek.

A veszélyeztettet státusz azt jelenti hogy „a kihalás szélén állnak az élőhelyük egészén vagy egy részén,” tette közzé a Szolgálat.

Az egyik fő célunkká vált, hogy megmentsük a Rozsdafoltos dongót a kihalástól azonnali cselekedetekkel” mondta Tom Melius a Szolgálat középnyugati részének területi igazgatója.

A listára való felkerülés segíthet, hogy új partnereket találjunk, és több forrást vegyünk igénybe a méhek csökkenésének a megállításában.

Tavaly már felkerült erre a listára hét Hawaii szigeteken élő méhfaj.

Az egyik ilyen a sárga álarcos méh, ami azért került a listára mivel az élőhelye rendkívül nagymértékben csökkent Hawaii területén.

Forrás: www.afp.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Nincs biztonságos alkohol mennyiség a terhesség alatt

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezte, hogy milyen biológiai változások állhatnak a magzati alkohol spektrumzavar mögött. A káosz elméleten alapuló kutatás keretében…

2019-05-13 7:00 du.

A napelemek hatékonyságán is javít a koffein

A los angelesi Kalifornia Egyetem és a kínai Solargiga Energy kutatói felfedezték, hogy a koffein hatékonyabbá teszi a hagyományos napelemek…

2019-05-13 6:48 du.

Megtörtént az első lépés az ultra-gyors Wi-Fi fejlesztésében

A Harvard Egyetem mérnökei eddig először használtak félvezető lézert rádió frekvencia adóként. Az eredmények szerint a berendezés nem csak a…

2019-05-13 6:42 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.