Egy minden eddiginél nagyobb vizsgálat szerint csak a zsír fogyasztása vezet súlygyarapodáshoz

Az Aberdeen Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia kutatói az eddigi leghatalmasabb ilyen jellegű kutatás keretében, arra keresték a választ, hogy milyen étrend – zsírok, szénhidrátok vagy fehérjék – vezet súlygyarapodáshoz.

Mivel az ételek zsírból, fehérjékből és szénhidrátokból állnak, ezért eddig nehéznek bizonyult meghatározni, hogy a tipikus étrend mely elemei vezetnek a súlyunk növekedéséhez.

A probléma abban rejlik, hogy az embereken végzett étrend kutatásoknál nehezen megvalósítható, hogy hosszú ideig a kutatók tartsák irányításuk alatt egy adott személy étrendjét. Így nehéz elválasztani a tényezőket egymástól, azonban az állatokon végzett kutatások választ adhatnak a kérdésre.

A kutatás során összesen 30 különböző összetételű étrendet vizsgáltak az egereknél. A három hónapig tartó kísérlet során több mint 100000 mérést készítettek az állatok testsúlyáról és testzsírjáról – amihez mikro MRI gépeket használtak.

“Ez a hatalmas tanulmány egyértelmű eredményeket hozott – az egyetlen dolog, amitől kövérebbé váltak az egerek, az a magasabb zsírtartalmú étrend volt,” mondta John Speakman, a kutatás vezetője.

“A cukrokból származó szénhidrátnak nem volt semmilyen hatása. A cukrok és a zsírok kombinálása nem volt nagyobb hatással mint a zsír önmagában. Arra sem volt bizonyíték, hogy az alacsony fehérjebevitel (akár 5%) elősegítette volna a nagyobb fogyasztást. Az étkezési zsírok efféle hatásait látszólag az okozza, hogy a zsírok egyedi módon képesek stimulálni az agy jutalmazó központját, ezzel elősegítve a fogyasztás növelését.”

A kutatást eredményeit egyértelműen korlátozza az, hogy a kutatást egereken végezték, nem pedig embereken. Viszont az egerek fiziológiája és anyagcseréje sokban hasonlít az emberekére és mivel a hatások egyértelmű igazolása embereken közel lehetetlen feladat, így valószínűleg ezek az eredmények állnak a legközelebb ahhoz, hogy az emberek étrendje milyen hatással van a súlyukra.

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.