Egy műanyagot evő hernyó segíthet megoldani a problémánkat a szeméttel

Hernyók jelenthetnek megoldást a műanyag szemét egyre növekvő problémájára. Egy rutinszerű méhkas ellenőrzés alatt, egy spanyol kutatócsapat, egy olyan hernyótípusra bukkant ami úgy tűnik képes a műanyag megevésére.

Federica Bertocchini, Cantabria Biomedicina és Biotechnológiai Intézettől, nagy viaszmoly hernyókat távolított el egy méhkaptárból és a méhviasszal táplálkozó kártevőket egy műanyag zacskóba gyűjtötte össze. Egy idő után viszont észrevette, hogy a hernyók elszabadultak és szétszóródtak. A csapat később meggyőződött róla, hogy a hernyók képesek megenni a műanyagot és jelenleg egy új gyorsabb módszeren dolgoznak a polietilének lebontására, a hernyókból származó enzim segítségével.

A csapat arra is rájött, hogy 100 hernyó összesen napi 92 milligrammnyi műanyagot képes megenni – ami még csak egy bevásárlószatyor anyagának 3%-a. Ez nagyon gyorsnak számít főleg ha figyelembe vesszük, hogy a természetben 100 év szükséges a lebomláshoz.

Hogy meggyőződjenek, a hernyók ténylegesen megemésztik a műanyagot és nem csupán megeszik azt, a csapat több példányt szétnyomott és kiterített egy polietilén filmrétegre. 14 óra és néhány ismétlés elteltével, a paszta képes volt a műanyag feloldására. A csapat etilén glikolt is talált, ami a polietilén egyik bomlásterméke.

“Ez a tanulmány az első olyan tudományos munka, ami megmutatja, hogy ez a faj képes megenni a műanyagot, a polietilén kémiai de-polimerizációja révén,” mondta Bertocchini. Ez a képesség lehet, hogy a hernyók bélrendszerében élő mikrobáknak köszönhető.

 

“Az eredmények nagyon érdekesek” mondta Wei-Min Wu, a Stenford Egyetemről, aki különböző műanyagevő fajokat kutat. “Azonban a pasztával sokkal nagyobb mértékű biodegradáció érhető el mint, amire a polietilén bontó baktériumok képesek lennének, ezzel utalva rá, hogy a hernyó gyomrában lezajló folyamat nem olyan egyszerű.”

Bertocchini abban reménykedik, hogy egy enzim felelős a műanyag lebontásáért.

“Ha ez a helyzet, el tudok képzelni egy olyan jövőt, ahol képesek leszünk izolálni az enzimet és nagy mennyiségben gyártani, hogy aztán természetes módon bonthassuk le a műanyagot.” mondta.

Azonban nem csak Bertocchini csapata az egyetlen akik ezt a célt tűzték ki maguk elé. A kaliforniai BioCellection start-up kísérleti műanyagfeldolgozó üzemük elindítását 2020-ra tervezik. A terveik szerint először vegyszerekkel kezelnék a műanyagot, hogy az könnyebben lebonthatóvá váljon a módosított baktériumok által.

Addig is egyre több élőlényt találnak, ami képes lebontani a műanyagot, de ez nem fogja megoldani a problémáinkat a szeméttel. Szerencsére ezek az élőlények nem fenyegetik a kedvenc műanyag tárgyainkat.

“Ezeknek az állatoknak nincs szüksége a műanyagra,” mondta Bertocchini. “Csak azért eszik meg, hogy kijussanak belőle vagy hogy hozzáférjenek a mögötte lévő ételhez. Nem tudom, hogy van e rá esély, hogy csak és kizárólag műanyaggal táplálkozó élőlény alakuljon ki, de eddig ez nem történt meg.”

Forrás: cell.com | Kép: César Hernández/CSIC

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.