Egy nagy frekvenciás chip hozhatja el a következő generációs technológiát

A Kalifornia Egyetem mérnökei létrehoztak egy újszerű nagyfrekvenciájú chipet, ami képes lehet több mint 10 gigabit per szekundumos adatátviteli sebességre -ami nagyságrendekkel több mint a mai leggyorsabb internet sebesség.

Omeed Momeni és Hossein Jalili, Kalifornia Egyetemről, kidolgoztak egy többfázisú antennahálózatot használó chipet. Az ilyen rendszerek tölcsérszerűen összegyűjtik a több forrásból származó energiát és egy sugarat alkotnak belőle, amit egy kiválasztott hely felé lehet irányítani.

A tudósok az elsők, akik képesek voltak ezt a rendszert nagy frekvenciatartományokra is átültetni. A chip prototípusa sikeresen működött 370 GHz-en 52 GHz-es sávszélességgel. Összehasonlításképpen az FM rádiók a 87,5 és 108 MHz között tartományban működnek, amíg például a telefonoknál használt 4G hálózat 800 MHz és 2,6 GHz között mozog 20 MHz-es sávszélességgel.

A legtöbb modern elektronikai berendezés alacsonyabb frekvenciákon működik, azonban egyre nagyobb szükség van a gyors kommunikációra és az egyre újabb felhasználási területek kialakulása tovább nyomja a nagy frekvenciákat használó technológiák fejlődését.

“Elméletileg a 4G telefonhálózatok elérték az adatforgalmi határukat,” mondta Momeni. “Ahogy egyre jobban átvándorlunk a felhő alapú számítástechnológiába és a következő generációs telefonos hálózatokba, úgy nő az igény a sebességre. Nagyobb frekvencia nagyobb sávszélességet, a nagyobb sávszélesség pedig nagyobb adatátviteli sebességet jelent.”

A mérnökök által létrehozott hardver megmutatja, hogy lehetséges felhasználni a nagy frekvenciákat egy kompakt chipel. Ez egy lényegyes első lépés a felnagyítható rendszerek felé vezető úton, amik javíthatnak a jelenlegi spektroszkópiás, szenzoros, radar, orvosi képalkotási és a nagy sebességű kommunikációs technológián is.

A jövőben a kutatók élesben is meg szeretnék vizsgálni a chip képalkotási és kommunikációs felhasználási lehetőségeit.

Forrás: ieeexplore.ieee.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

  1. “4G hálózat 800 MHz és 2,6 GHz között mozog 20 MHz-es hullámhosszal” NEM hullámhosszal, hanem sávszélességgel!

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.