Egy nem várt helyen bukkantak idő kristályok nyomaira

A Yale Egyetem kutatói egy váratlan helyen bukkantak idő kristály nyomaira: egy gyerek játékokban is előforduló kristályban. A felfedezés új kérdéseket vet fel arról, hogy ezek a különleges időkristályok, hogyan is jönnek létre.

A hétköznapi kristályok – mint a kvarc vagy a só – három dimenziós térbeli kristályokat alkotnak. Az atomjaik ismétlődő mintákba rendeződnek, amit már egy évtizede ismerünk.

Az idő kristályokat eredetileg még 2016-ban fedezték fel. A kristályok atomjai periodikusan keringenek először az egyik majd a másik irányban, egy pulzáló erő váltogatja őket. Ez a váltakozás egy meghatározott frekvencián történik, ami akkor is állandó, ha a pulzusok nem tökéletesek.

A kutatók szerint az idő kristályok további vizsgálata segíthet abban, hogy az eddiginél pontosabb atom órákat, giroszkópokat és magnetométereket készítsenek, illetve a kvantum technológiában is lehetnek felhasználási módjaik. Az USA Védelmi Minisztériuma is nem régen bejelentette, hogy támogatni fogja az idő kristályokat vizsgáló kutatások.

A kutatók eredetileg az időkristályok által kiváltott jelentős médiavízhang miatt kezdtek a kutatásba és szerencséjükre egy független kísérlet során a laborjukban éppen monoammónium-foszfátot (MAP) kristályokat növesztettek.

Ezeket a kristályokat annyira könnyű növeszteni, hogy gyakran helyet kapnak a fiatalokat megcélzó tudományos készletekben. Azonban a kutatók szerint szokatlan lenne idő kristály nyomaira bukkanni a MAP kristályokban, mivel eddigi ismereteink szerint azok “rendezetlen” kristály szerkezetekben alakulnak ki.

A kutatók nukleáris mágneses rezonancia (NMR) technológiával vizsgálták a kristályokat és meglepetésükre gyorsan rábukkantak az idő kristály nyomára. A kísérlet egy másik meglepő felfedezése az volt, hogy az időkristályok jelenlétének nyomai nem bizonyítják, hogy a rendszer rendelkezik kvantum memóriával arról, hogy hogyan jött létre. Ez arra ösztönözte a kutatókat, hogy kipróbáljanak egy idő kristály “visszhangot”, amivel meg tudták állapítani az eddig rejtve maradt koherenciát – vagy kvantum rendet – a rendszerben.

A kutatók szerint a felfedezéseik rengeteg új kérdést vetnek fel az idő kristályokkal kapcsolatban és a csapat szerint az elméletek kidolgozása és a kérdések megválaszolásához több év munkájára lesz szükség.

Forrás: journals.aps.org ; journals.aps.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.