Egy növényi hormon teheti lehetségessé a növénytermesztést az űrben

Hiányos tápanyagellátás és csekély gravitáció mellett elképzelhetetlennek tűnik, hogy a holdon vagy más bolygókon valaha is növényeket termeszthessünk.

Ám mint a Zürichi Egyetem növénybiológusai rámutattak, a sztrigolakton nevű növényi hormon mégis lehetővé teheti. A hormon a gyökérzet és a gombák szimbiózisát segíti elő, így fokozva a növény növekedését – akár még az űrben található, kedvezőtlen körülmények között is.

A növények és gombák szimbiózisa elősegíti a növények fejlődését

A megoldás keresése közben a Lorenzo Borghi, a Zürichi Egyetem kutatója és Marcel Egli, a Luzerni Egyetem növénybiológusa a mikorrhiza, azaz a gyökér-gomba szimbiózis felé fordította figyelmét. E szimbiózis során a gombahifák látják el a növény gyökereit plusz vízzel, nitrogénnel, foszfátokkal és egyéb, a talajból nyert nyomelemekkel, cserébe pedig cukrot és növényi zsírokat vesznek fel a növényből. Ezt a szimbiózist a sztrigolakton nevezetű növényi hormoncsalád serkenti, melyeket a legtöbb növény a gyökérzete körüli talaj irányában választ ki. A mikorrhizálás folyamata nagy mértékben fokozhatja a növény fejlődését, így jelentősen növelheti a terméshozamot is- különösen tápanyagokban szegény talaj esetén.

A gravitáció hiánya gátolja a mikorrhizálást

Az űrben azonban a növényeknek nem csak hogy alacsony tápanyagtartalmú talajjal kellene beérniük, de a mikrogravitációval, azaz a csaknem zéró gravitációval is meg kellene birkózniuk. E körülmények vizsgálatára a kutatók szimulált alacsony gravitációs körülmények között próbáltak petúniákat és velük mikorrhizát képző gombákat termelni. A petúniák a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartoznak, így segítségükkel fogalmat alkothatunk az e családba tartozó haszonnövények, mint például a paradicsom, a burgonya és a padlizsán hasonló körülmények közötti fejlődéséről is.

A kísérletek feltárták, hogy a mikrogravitáció gátolta a mikorrhizálás folyamatát, így csökkentette a petúnia tápanyagfelvételét a talajból. A sztrigolakton hormon azonban ellensúlyozhatja ezt a negatív hatást. A nagy mennyiségű sztrigolaktont kiválasztó növények és a gombák, melyeket a kutatók szintetikus sztrigolakton hormonnal kezeltek, képesek voltak növekedni az alacsony tápanyagtartalmú talajban még a mikrogravitációs körülmények ellenére is.

Az eddigi legbiztatóbb kilátások az űrbeli növénytermesztésre

„Ahhoz, hogy a paradicsomhoz és burgonyához hasonló terményeket termeszthessünk az űrben, mindenképpen szükséges a mikorrhiza kialakulásának elősegítése – foglalta össze a kutatást vezető Lorenzo Borghi. „Ez pedig lehetségesnek tűnik a sztrigolakton hormon segítségével. Eredményeink tehát kikövezhetik az utat a Földön termesztett növényeink űrbeli termesztése előtt is.” 
Forrás: www.nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.