Kategóriék Tech

Egy pók és skorpióméreggel felfegyverezett gomba lehet a malária elleni harc új csodafegyvere

Új csodafegyvert kaphat a rovarirtó szerekkel szemben ellenálló maláriahordozó szúnyogok elleni globális háború.

A Maryland Egyetem kutatói genetikai módosításnak vetettek alá egy gombát hogy az rendelkezzen a pókok és skorpiók mérgével.

Afrika leginkább malária sújtotta részein a parazitát hordozó szúnyogok már ellenállóvá váltak a tradicionális vegyszeres irtásra. Emiatt hatalmas vadászat indult a tudósok körében az évente közel félmillió ember haláláért felelős betegség új alternatív módon történő megfékezéséért.

A legutóbbi ilyen tanulmány a Metarhizium pingshaensei gombára fókuszált, ami már természetes állapotában is képes végezni kettő betegséghordozó szúnyog fajjal – Anopheles gambiae és Aedes aegypti. A gomba képes behatolni a szúnyogok külső vázán, miután fokozatosan végez a rovarral.

Ez már így is elég halálosan hangzik, azonban a gomba felerősítésére, inkább a mennyisége és nem pedig a “minősége” miatt van szükség. Természetes esetben nagy mennyiségű spórára és hosszabb időre van szükség hogy a gomba elvégezze dolgát.

Ezért határoztak úgy a kutatók, hogy belenyúlnak a gomba genetikájába és több új gént raknak be, melyek segítségével előállíthatóak a pók és skorpióméregre jellemző idegmérgek. Ezeknek a hatásmechanizmusa, hogy az agyi idegcsatornákban az ionok mozgását a birtokolják, ezzel lebénítva az áldozatot.

“A vegyi rovarölőkkel szemben amik csak a nátrium csatornákat célozzák, ez megtámadja az idegrendszer kalcium és kálium ion csatornáit, amely ellen még immunitásuk,” mondta Raymond St. Leger, a tanulmány rangidős tudósa.

A kutatók számos olyan módosított egyedet hoztak létre amely a szúnyogokra a normálisnál halálosabb volt, de a különböző módosított egyedek vizsgálata során végül az egyik fajta a többi fölé emelkedett, ami két méreggel is rendelkezett – az egyik az észak afrikai sivatagi skorpiótól a másik pedig az ausztrál Kék-hegység tölcsérhálós pókjától (Hadronyche versuta).

Arról is sikeresen meggyőződtek hogy az új malária elleni csodafegyver nem válik környezeti katasztrófává.

A gombák a mérgüket csak szúnyogok vérében egy specifikus DNS szegmens jelenlétével kezdik termelni. Emiatt a “kapcsoló” miatt a folyamat csak bennük indul el és máshol a gomba a természetes viselkedését folytatja.

A kutatás következő lépcsőjében a szert egy újonnan felépített üvegházban fogják tesztelni, mielőtt még ténylegesen terepre kerülnének a spórákat.

Forrás: nature.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kaliforniai Egyetem kutatói mindössze egyetlen, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével készítettek szimulációt arról, hogy az információ hogyan "oszlana szét" egy fekete lyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.