Egy pók és skorpióméreggel felfegyverezett gomba lehet a malária elleni harc új csodafegyvere

Új csodafegyvert kaphat a rovarirtó szerekkel szemben ellenálló maláriahordozó szúnyogok elleni globális háború.

A Maryland Egyetem kutatói genetikai módosításnak vetettek alá egy gombát hogy az rendelkezzen a pókok és skorpiók mérgével.

Afrika leginkább malária sújtotta részein a parazitát hordozó szúnyogok már ellenállóvá váltak a tradicionális vegyszeres irtásra. Emiatt hatalmas vadászat indult a tudósok körében az évente közel félmillió ember haláláért felelős betegség új alternatív módon történő megfékezéséért.

A legutóbbi ilyen tanulmány a Metarhizium pingshaensei gombára fókuszált, ami már természetes állapotában is képes végezni kettő betegséghordozó szúnyog fajjal – Anopheles gambiae és Aedes aegypti. A gomba képes behatolni a szúnyogok külső vázán, miután fokozatosan végez a rovarral.

Ez már így is elég halálosan hangzik, azonban a gomba felerősítésére, inkább a mennyisége és nem pedig a “minősége” miatt van szükség. Természetes esetben nagy mennyiségű spórára és hosszabb időre van szükség hogy a gomba elvégezze dolgát.

Ezért határoztak úgy a kutatók, hogy belenyúlnak a gomba genetikájába és több új gént raknak be, melyek segítségével előállíthatóak a pók és skorpióméregre jellemző idegmérgek. Ezeknek a hatásmechanizmusa, hogy az agyi idegcsatornákban az ionok mozgását a birtokolják, ezzel lebénítva az áldozatot.

“A vegyi rovarölőkkel szemben amik csak a nátrium csatornákat célozzák, ez megtámadja az idegrendszer kalcium és kálium ion csatornáit, amely ellen még immunitásuk,” mondta Raymond St. Leger, a tanulmány rangidős tudósa.

A kutatók számos olyan módosított egyedet hoztak létre amely a szúnyogokra a normálisnál halálosabb volt, de a különböző módosított egyedek vizsgálata során végül az egyik fajta a többi fölé emelkedett, ami két méreggel is rendelkezett – az egyik az észak afrikai sivatagi skorpiótól a másik pedig az ausztrál Kék-hegység tölcsérhálós pókjától (Hadronyche versuta).

Arról is sikeresen meggyőződtek hogy az új malária elleni csodafegyver nem válik környezeti katasztrófává.

A gombák a mérgüket csak szúnyogok vérében egy specifikus DNS szegmens jelenlétével kezdik termelni. Emiatt a “kapcsoló” miatt a folyamat csak bennük indul el és máshol a gomba a természetes viselkedését folytatja.

A kutatás következő lépcsőjében a szert egy újonnan felépített üvegházban fogják tesztelni, mielőtt még ténylegesen terepre kerülnének a spórákat.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.