Kategóriák Tech

Egy pók és skorpióméreggel felfegyverezett gomba lehet a malária elleni harc új csodafegyvere

Új csodafegyvert kaphat a rovarirtó szerekkel szemben ellenálló maláriahordozó szúnyogok elleni globális háború.

A Maryland Egyetem kutatói genetikai módosításnak vetettek alá egy gombát hogy az rendelkezzen a pókok és skorpiók mérgével.

Afrika leginkább malária sújtotta részein a parazitát hordozó szúnyogok már ellenállóvá váltak a tradicionális vegyszeres irtásra. Emiatt hatalmas vadászat indult a tudósok körében az évente közel félmillió ember haláláért felelős betegség új alternatív módon történő megfékezéséért.

A legutóbbi ilyen tanulmány a Metarhizium pingshaensei gombára fókuszált, ami már természetes állapotában is képes végezni kettő betegséghordozó szúnyog fajjal – Anopheles gambiae és Aedes aegypti. A gomba képes behatolni a szúnyogok külső vázán, miután fokozatosan végez a rovarral.

Ez már így is elég halálosan hangzik, azonban a gomba felerősítésére, inkább a mennyisége és nem pedig a “minősége” miatt van szükség. Természetes esetben nagy mennyiségű spórára és hosszabb időre van szükség hogy a gomba elvégezze dolgát.

Ezért határoztak úgy a kutatók, hogy belenyúlnak a gomba genetikájába és több új gént raknak be, melyek segítségével előállíthatóak a pók és skorpióméregre jellemző idegmérgek. Ezeknek a hatásmechanizmusa, hogy az agyi idegcsatornákban az ionok mozgását a birtokolják, ezzel lebénítva az áldozatot.

“A vegyi rovarölőkkel szemben amik csak a nátrium csatornákat célozzák, ez megtámadja az idegrendszer kalcium és kálium ion csatornáit, amely ellen még immunitásuk,” mondta Raymond St. Leger, a tanulmány rangidős tudósa.

A kutatók számos olyan módosított egyedet hoztak létre amely a szúnyogokra a normálisnál halálosabb volt, de a különböző módosított egyedek vizsgálata során végül az egyik fajta a többi fölé emelkedett, ami két méreggel is rendelkezett – az egyik az észak afrikai sivatagi skorpiótól a másik pedig az ausztrál Kék-hegység tölcsérhálós pókjától (Hadronyche versuta).

Arról is sikeresen meggyőződtek hogy az új malária elleni csodafegyver nem válik környezeti katasztrófává.

A gombák a mérgüket csak szúnyogok vérében egy specifikus DNS szegmens jelenlétével kezdik termelni. Emiatt a “kapcsoló” miatt a folyamat csak bennük indul el és máshol a gomba a természetes viselkedését folytatja.

A kutatás következő lépcsőjében a szert egy újonnan felépített üvegházban fogják tesztelni, mielőtt még ténylegesen terepre kerülnének a spórákat.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.