Egy régi eljárás miatt csökken egyre jobban az influenza védőoltások hatásfoka

A Scripps Kutató Intézet (TSRI) új tanulmánya szerint az influenza vírus elleni védőoltások tojásokban való növesztésének gyakorlata megzavarja a vírus egyik jelentős antitest célterületét, ezzel csökkentve a védőoltások hatásfokát az embereknél.

“Most már atomi szinten is meg tudjuk magyarázni, hogy a tojás alapú védőoltás gyártás miért problémás,” mondta Nicholas Wu, a tanulmány első szerzője.

Már több mint 70 éve a gyártók az influenza elleni oltásokat, a vírus csirke tojásokba történő befecskendezésével készítették, ami lehetővé teszi a vírus szaporodását a tojáson belül amit később megtisztítva, elég vírushoz jutnak a védőoltásokhoz.

A vizsgált influenza a tanulmányban a H3N2 volt, ami csak az egyike azoknak az altípusoknak, amik képesek mutálódni a csirke tojásokban. A kutatók szerint a felfedezésük tovább erősíti az alternatív megoldások kutatását a vírusok szaporítására.

“Bármilyen tojásokban nevelt influenza vírusnak hozzá kell szoknia a növekedési környezetéhez, ami miatt új mutációk jönnek létre nála, amik elősegítik a növekedését,” mondta Wilson, D.Phil, a tanulmány rangidős szerzője.

Az új tanulmány megmutatja, hogy pontosan miért okoz problémákat a H3N2 tojás alapú gyártása. Mivel a H3N2 influenza egyre nagyobb teret nyer, a szezonális influenza védőoltást összeállító tudósok a vírus bevonása mellet döntöttek, ezzel felkészítve az emberi immunrendszert ezzel szemben. Az erőfeszítések ellenére a védőoltás csak 33%-os hatékonyságot mutatott a H3N2-vel szemben

A kutatók egy röntgen krisztallográfia nevű nagy felbontású képalkotási eljárást vetettek be, hogy megmutassák a tojásokban nevelt H3N2-nél mutálódik az egyik receptorokhoz való csatlakozáshoz kulcsfontosságú fehérje. A mutáció a fehérje felületén zavart kelt azon a részen, amit az immunrendszer általában felismer.

Ez azt jelenti, hogy a mutáns influenza nem váltja ki a kívánt immunválaszt, ezzel védtelenül hagyva a szervezetet a H3N2 influenzával szemben.

A kutatók arra is rájöttek, hogy a ma használt védőoltásoknál is megtalálható ez a mutáció a H3N2-nél.

“A védőoltás gyártóinak figyelniük kell erre a mutációra,” mondta Wu.

A kutatók szerint tovább kell vizsgálni a tojáson alapuló gyártás alternatíváit, például az emlős sejteken alapuló módszereket.

“Hatalmas szükség van az influenza védőoltások kutatására,” mondta Wu.

Forrás: journals.plos.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.