Egy saját robbanását túlélt csillag 50 évvel később ismét felrobbant

Egy nemzetközi csillagászcsapat felfedezett egy csillagot ami az elmúlt 50 évben többször is felrobbant. A felfedezés hatására összeomolhatnak a jelenlegi elméletek a csillagok életének végéről.

Még 2014 szeptemberében, a Palomar Transient Factory csillagász csapata felfedezett egy új robbanást az égen, aminek a iPTF14hls nevet adták. A kutatók a jelenséget kísérő fény vizsgálatával igyekeztek többet megtudni a robbanás által kivetett anyag kémiai összetételéről és sebességéről.

A vizsgálatok szerint a robbanás egy II-P típusú szupernóva volt, eddig a pontig még minden normálisnak tűnt. Azonban egy pár hónappal később ez a szupernóva ismét elkezdett egyre fényesebbé válni.

A II-P típusú szupernóvák általában 100 napig maradnak fényesek, ezzel szemben a iPTF14hls több mint 600 napig maradt az. Ezen felül a csillagászok arra is rájöttek az archivált adatok vizsgálatakor, hogy hasonló robbanás történt ezen a területen még 1954-ben.

“Ez a szupernóva megcáfol minden eddigi ismeretet a működésükről ,” mondta Iair Arcavi, a tanulmány vezető szerzője.

A felfedezésben nagy szerepe volt Nick Konidaris-nak, aki egy új berendezés elkészítésével lehetővé tette a iPTF14hls által kibocsátott fény vizsgálatát, ami legalább öt alkalommal elhalványodott és kivilágosodott az elmúlt három évben.

A kutatók által elkészített SED Gépezet képes gyorsan osztályozni a szupernóvákat és más rövid életű csillagászati eseményeket. Ezeknek a mulandó égitesteknek a gyors osztályozására már hatalmas szükség mutatkozott, amikor Konidaris és Caltech mérnökei megépítették az első ilyen berendezést.

A csillagok felrobbanása rengeteget mond el a csillagászoknak az Univerzumot alkotó anyagok eredetéről. A saját Naprendszerünk létrejötte is lehet, hogy egy szupernóva felrobbanásának köszönhető.

“Nem olyan régen még gyorsabb volt azonosítani ezeket a rövid életű égi jelenségeket, mint osztályozni őket és meghatározni, hogy mit tanítanak nekünk,” mondta Konidaris.“Ezért építettük meg a SED-et, de nem számítottam arra, hogy segíteni fog majd egy ilyen zombi csillag furcsa robbanásának vizsgálatában is.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.