Egy természetben is megtalálható vegyület segíthet lelassítani az öregedést

A Minnesota Orvosi Egyetem és a Mayo Clinic kutatóinak legutóbbi tanulmánya már megmutatta, hogy lehetséges csökkenteni az elöregedett sejtekre nehezedő nyomást és ezáltal kitolni a várható élettartamot és feljavítani az egészséget – még akkor is, hogyha a kezelést későn kezdik. A kutatók most megmutatták, hogy a több gyümölcsben és zöldségben is megtalálható fisetin nevű természetes vegyületnek jelentős pozitív hatásai vannak az egészségre és az élettartamra is.

Ahogy öregednek az emberek, úgy halmozódik fel bennük egyre több sérült elöregedett sejt. Amikor a sejtek sérülései elérnek egy bizonyos szintig onnantól számítanak elöregedettnek. Amíg az ember fiatal addig ezek a sejtek által kibocsátott gyulladást keltő anyagok figyelmeztetik az immunrendszert, hogy takarítsa el a sejteket. Azonban, ahogy az ember öregszik ennek a folyamatnak a hatásfoka fokozatosan romlik, ami miatt a sérült sejtek folyamatosan halmozódnak és egy folyamatos alacsony gyulladást és az általuk kibocsátott enzimek által az őket körülvevő szövetek degradálódását okozzák.

A kutatók most találtak egy a természetben is előforduló vegyületet, a fisetin-t, ami képes csökkentetni a testünkben lévő sérült sejtek számát. A vegyület hatásának vizsgálata során a kutatócsapat már az életük vége felé tartó egeret kezelt a vegyülettel és az eredmények azt mutatták, hogy még ezeknél, a már nagyon öregnek számító állatoknál is lényeges javulást láttak az egészségükben és az élettartamukban.

“Ezek az eredmények arra utalnak, hogy kiterjeszthetjük az egészséges időszak hosszát, amit egészségtartamnak neveznek, még az élet vége fele is,” mondta Paul D. Robbins, a kutatás egyik vezetője. “Viszont még mindig több kérdés vár válaszra, köztük például a megfelelő dózissal.”

A kutatók azonban arra már most is választ tudnak adni, hogy ezzel miért nem próbálkozott még eddig senki? A válasz abban keresendő, hogy a kutatók számára eddig nem állt rendelkezésre olyan módszer, amivel pontosan ki lehetne mutatni, hogy egy vegyület csak az elöregedett sejteket támadja és az egészségeseket békén hagyja.

“Azon felül, hogy a szer működését is részletezi, ez az első olyan demonstráció, ami megmutatja egy szer hatását egy adott szövet sérült sejtjeinek egy kiválasztott alcsoportjára,” mondta Robbins.

Forrás: ebiomedicine.com ; nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.