Egy természetes növényi vegyület csökkentheti az öregedés mentális hatásait

A tudósok további bizonyítékokat találtak arra, hogy egy, az eperben természetesen előforduló vegyület csökkenti az egereknél a korral együtt járó kognitív hiányosságokat és gyulladásokat. A csapat munkája egy korrábi tanulmányukon alapul a fisetin antioxidáns terén, ami segíthet a korhoz kötött mentális leépülés, az Alzheimer kór és az agyvérzés áldozatain is.

“A cégek fisetint tesznek különböző egészségügyi termékekbe, de eddig még nem tesztelték komolyan a vegyületet,” mondta Pamela Maher, Salk Sejti Neurobiológiai Labor kutatója és a tanulmány szerzője. “A folyamatban lévő munkánk alapján úgy gondoljuk a fisetin segíthet több korhoz köthető neurodegeneratív betegség – nem csak az Alzheimer kór – megelőzésében és ösztönözni szeretnénk a vegyület szigorúbb vizsgálatát.”

Maher, már több mint egy évtizede folytat vizsgálatokat a fisetin hatásairól. A tudósok egyik korábbi tanulmányukban bemutatták, hogy a fisetin csökkenti az emlékezetvesztést azoknál az egereknél, melyeket génmódosítással Alzheimer kórossá tették. Azonban a mintaalanyok miatt ez a tanulmány csak a genetikai eredetű Alzheimer kórral foglalkozik – ami az emberi betegek egy harmadát sújtja. Eddig a nem genetikai eredetű Alzheimer és más neurodegeneratív rendellenességek legnagyobb veszély faktora egyszerűen a kor. A kutatók ezeknek a vizsgálatához olyan laboratóriumi egereket használtak, amik idő előtt kezdenek öregedni és mindössze 10 hónap alatt már tipikusan a fizikai és mentális leépülés jeleit kezdik mutatni – ez normálisan 2 éves egereknél kezd előjönni.

A kutatócsapat az egerek egy részét 3 hónapos korától 7 hónapon keresztül napi szinten etette fisetin-nel. Egy másik csoportnyi egér ugyanazt az ételt kapta csak fisetin nélkül. A kutatási idő alatt az egereken többször hajtottak végre az aktivitásukat és a memóriájukat vizsgáló teszteket. A csapat az egerek mintáiban egy jellemzően a stresszről és gyulladásról az agyat értesítő fehérjét.

“10 hónapos korukra meglepő különbség volt a két csoport között,” mondta Maher.

A nem fisetin-nel nem kezelt csoport tagjainak problémát okozott az összes kognitív teszt és a tesztek megemelkedett stresszről és gyulladásról számoltak be. Az agyukban több idegsejt, melyeknek gyulladáscsökkentő hatása van, épphogy előrehajtotta a gyulladást. A fisetin-nel kezelt csoport tagjai viszont nem mutattak észlelhető különbséget 10 hónapos korukra, egy kezeletlen egészséges csoport 3 hónapos egeréhez képest. Illetve a csapat nem talált mérgezésre utaló jeleket még azoknál az egereknél sem akik nagyon magas dózist kaptak a vegyületből.

“Az egerek természetesen nem emberek,” mondta Maher. “De elég hasonlóság van hogy úgy gondoljuk hogy a fisetin megérett egy közelebbi vizsgálatra, nem csak a nem genetikai eredetű Alzheimer kór lehetséges kezelése, hanem az általános kórhoz köthető kognitív hatás csökkentése miatt is.”

A tudósok azt remélik hogy egy másik csoporttal vagy egy céggel karöltve megkezdhetik a fisetin emberekre gyakorolt hatásának klinikai vizsgálatát.

Forrás: academic.oup.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.