Egy természetes vegyület a bélbaktériumok segítségével megvédhet a súlyos influenzától

A bélrendszerünkben élő baktériumok nemcsak az ételek emésztésében segítenek, hanem az immunrendszerben jelentős szerepük van. Egy új tanulmány szerint bizonyos bélbaktériumok képesek megakadályozni a súlyos influenzát egereknél. Ezt valószínűleg a flavonoidok néven ismert, természetesen előforduló vegyület lebontásával érik el. Ezek a vegyületek az emberekhez fekete tea, vörös bor vagy áfonya formájában jutnak el.

A kutatásban részt vevő Washington Egyetem kutatói szerint ez a stratégia hatásosan meggátolja az influenza miatt kialakuló komoly szövődmények kialakulását, ha a reakció a flavonoidok és a baktériumok között még az influenza vírussal történő megfertőződés előtt megtörténik. A kutatás arra is magyarázatot adhat hogy az emberek miért reagálnak különböző módokon az influenzára.

“Éveken át úgy gondolták hogy a flavonoidok védelmi szerepe az immunrendszer fertőzések ellen fordításából fakad,mondta Ashley L. Steed, a St. Louis Gyermekek Kórházától.“A flavonoidok gyakoriak az étrendünkben, így egy fontos értelmezése a kutatásunknak hogy a flavonoidok a bélbaktériumokkal együtt dolgozva megvédenek minket az influenzától és már fertőző betegségektől.

Az influenza – jellemző tünetei a láz, köhögés és a testi fájdalmak – egy gyakori és néhány esetben halálos kimenetelű fertőzése a felső légutaknak. A betegség az idősebbek, a terhes nők, a fiatal gyerekek és az asztmához vagy szívbetegséghez hasonló krónikus betegséggel küzdők között fejti ki komolyabb utóhatásait. Például 2004-ben az Egyesült Államok területé 113 gyerek vesztette életét az influenza miatt, a WHO szerint pedig világszerte éves szinten 250 000 – 500 000 ember halálát okozza az influenza.

Már korábbi bizonyítékok sejtették hogy a bélbaktériumok játszanak valamiféle szerepet az influenza fertőzésben, így a kutatók azt tűzték ki céljuknak hogy azonosítsák a baktériumok szerepét a védelemben. Ezek mellet a táplálkozási szakértők már évek óta kutatják a flavonoidok egészségre gyakorolt pozitív hatásait.

“A kutatásunk szerint a flavonoidokban gazdag étrend nem elég, az eredményekhez a megfelelő bélbaktériumokra is szükség van, amelyek a flavonoidokkal képesek irányítani az immunválaszokat,” mondta Thaddeus S. Stappenbeck, a tanulmány rangidős szerzője. “Legalább egy olyan baktérium típust sikerült azonosítanunk ami a részecske segítségével az interferonokat erősíti, amelyek az immunválaszokat segítő molekulák. Ez megakadályozta az influenza miatt kialakuló tüdő sérüléseket az egereknél. Az ehhez hasonló sérülések miatt alakul ki például tüdőgyulladás az embereknél.”

A tanulmány részeként a kutatók emberek bélbaktériumait is megvizsgálták. hogy megkeressék azokat amik képesek felhasználni a flavonoidokat. Eddig egy ilyen baktériumot sikerült azonosítaniuk, ami a kutatók szerint képes lehet megvédeni minket az influenza miatt kialakuló szövődményektől. A mikrobát Clostridium orbiscindens-nak hívják és a flavonoidok lebontásával olyan anyagcsere termékeket hoz létre amik fokozzák az interferonok jeleit.

“Az anyagcsereterméket desamino-tirozin-nak nevezik, másnéven DAT,” mondta Steed. “Amikor DAT-ot adunk az egereknek és utána influenzával fertőzzük meg őket, az egerek lényegesen kevesebb tüdő sérülésnek voltak kitéve mint a kezeletlen egerek.”

Meglepő módon annak ellenére, hogy a kezelt egere tüdeje nem sérült annyit a fertőzési szint mindkét egércsoportnál azonos méretű volt.

“A fertőzés alapvetően azonos volt,” mondta Stappenbeck. “A mikróbák és a DAT nem akadályozta meg az influenza fertőzést magát, az egérben továbbra is ott volt a vírus. De DAT megakadályozta hogy az immunrendszer ártson a tüdőszöveteknek.”

A kutatás azért is fontos mert az éves influenza oltások nem mindig hatékonyak a fertőzések megelőzésében.

“A DAT azonban segíthet megakadályozni hogy az emberek annyira betegek legyenek, még ha meg is fertőződtek,” mondta Steed. “Ez a stratégia nem a vírust célozza, hanem az immunválaszt, amit a vírus kivált. Ez értékes lehet az idővel folyamatosan változó vírust célzó kezelések és védőoltások nehézségei miatt.”

A kutatásban a következő lépés a további flavonoidok használó bélbaktériumok azonosítása és új módok kidolgozása arra, hogy fokozzák ezeknek a baktériumoknak a jelenlétét azoknál, akiknél egyáltalán nem vagy csak nagyon kis mennyiségben vannak jelen. Ahogy a kutatások folytatódnak a tudósok szerint nem rossz ötlet fekete teát inni és más flavonoidokban gazdag ételeket enni a következő influenza szezon előtt.

Forrás: sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..