Egy természetes vegyület lekapcsolja a rákos sejtek energiaellátását

A Warburg hatás egy olyan jelenség, aminél a rákos sejtek mohón glükózt kezdenek elnyelni, ezzel felgyorsítva növekedésüket. A hatás már hosszú ideje ismert, a tudósok eddig viszont nem értek el lényeges eredményeket a folyamat megmagyarázásában.

Most a Duke Rák Központjának kutatói megfejtették a szokatlan rendszert, amivel a rákos sejtek szénhidrát anyagcseréjüket vezérlik, viszont egy olyan természetes vegyületet is találtak, ami látszólag laboratóriumi körülmények között képes lekapcsolni ezt a rendszert.

“A Warburg hatás már évtizedek óta ismert, de mögötte húzódó mechanizmust nem értettük eléggé,” mondta Jason Locasale, a tanulmány rangidős szerzője. “Mi azzal az elképzeléssel indítottunk, ha jobban meg tudjuk érteni a működését, akkor képesek lehetünk jobban irányítani azt és úgy gondoljunk, hogy bepillantást nyertünk ebbe is.”

A kutatók rákos sejteket vizsgáltak, hogy kiderítsék miben tér el az anyagcseréjük a normális sejtekhez képest – amik oxigént használnak a cukrok lebontására. A rákos sejtek ezzel szembe erjesztést használnak, ami kevésbé hatékony és ezért nagyobb mennyiségű cukorra van szükség a hatékony működésére.

A kutatók megtalálták a kiindulási pontotokat is, ahol a Warburg hatást mutató rákos sejtek anyagcsere irányítása eltér a normális sejtekétől és végül eljutottak a GAPDH nevű enzimhez ami a rákos sejtek glükóz feldolgozásának mértékét szabályozza.

Amíg a Warburg hatás jelentős mértékű több rákfajtánál, addig másoknál gyengébb vagy teljesen hiányzik. A GAPDH enzim megmérésével a kutatók képesek voltak létrehozni egy előrejelző modellt, amivel megjósolható hogy a sejtek mennyire kerülnek a Warburg hatás alá. Amelyeknél a hatás jelentős mértékű, ott a daganatok sebezhetőek lehetnek olyan kezelésekre, amik a folyamatot célozzák.

“Genetikailag már láttuk, hogy a rákok célba vehetőek aszerint hogy bizonyos mutációk jelen vannak e náluk és hogy a daganatok megcélzása az anyagcseréjük alapján hasonló hatású lehet, “ mondta Maria Liberti, a tanulmány vezetője.

A felfedezéssel felvértezve, a kutatók átnézték a szakirodalmat, hogy olyan vegyületeket találjanak, amik képesek blokkolni a GAPDH enzim működését. Egy koninginsav nevű molekulában lehetőséget láttak. A molekulát már több mint 30 éve fedezték fel, egy olyan vizsgálat keretében, aminél koleszterin szint csökkentésére képes vegyületeket kerestek.

A molekulát egy cukor evő gombafaj termeli, ami cukorban gazdag környezetben található meg, mint például az édes krumplinál. A gomba azért hozza létre a koninginsavat, hogy megvédje magát a baktériumoktól, amik ellopnák a cukrot. Azt feltételezve, hogy a koninginsav egy olyan természetes vegyület, ami olyan élőlényeket támad, melyeknek a glükóz anyagcseréje felgyorsul, a kutatók a molekula hatását megvizsgálták rákos egereken is.

Azt találták, hogy a koninginsav tényleg képes megakadályozni a GAPDH enzim működését ezzel meggátolva, hogy a Warburg hatást mutató daganatok nagy mennyiségű glükózt vegyenek magukhoz. Ezzel szembe a vegyület békén hagyja a normálisan működő sejteket.

A tudósok szerint a felfedezés további kutatást tesz szükségessé, ahol megvizsgálják majd, hogy a koninginsav hatásai más állatoknál és sejttípusoknál is reprodukálhatóak e és hogy vannak e olyan más vegyületek, amik ugyanezt az anyagcsere útvonalat befolyásolják.

“Ez a felfedezés nemcsak azt mutatja meg, hogy a koninginsav hatásfoka kapcsolatban van Warburg hatás mérhető terjedelmével, hanem azt is hogy lehetséges gyógyászati megoldást jelenthet,” mondta Locasale.“Ez egy új módot jelenthet arra, hogy leküzdjük a rákot túlmutatva annak genetikai összetételén. Ez bíztató.”

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.