Egy toll méretű eszköz segítheti a rák pontosabb eltávolítását

Hamarosan egy toll méretű berendezés segíthet a sebészeknek megkülönböztetni, hogy melyik szövetek rákosak és melyek egészségesek egy betegnél.

Általában több napba telik mire egy patológus képes eldönteni, hogy egy szövetminta rákos e, azonban egy azonnali válaszadásra képes új készülék segítségével a sebészek képesek lehetnek kivágni az egész daganatot anélkül, hogy rákos szöveteket hagynának a testben.

A készüléknek eldobható feje van, ami egy csepp vízzel nedvesíti be a gyanús szövetet, amiben feloldják a biológiai anyagokat – mint zsírok, fehérjék és cukrok.

Ezután a minták egy tömegspektroszkópba kerülnek, ami összehasonlítja a mintákat egy adatbázissal. Az eredményeket egy algoritmus értékeli ki, ami mindössze 1 másodperc alatt eldönti, hogy a szövet rákos vagy rákmentes. Ez a technika megelőzi, hogy rákos sejtek maradjanak a testben, amik a visszaesések 10 százalékáért felelősek.

“Az esetek 96 százalékában jól döntött,” mondta Livia Eberlin, a Texas Egyetemről, aki csapatával összesen 253 emberi szövetmintát vizsgált meg az új készülékkel.

A szövetek között voltak korábban rákosnak minősített tüdő, petefészek, pajzsmirigy és mell szövetminták és egészséges szövetek is. A csapat tagja a toll használatát egerek daganatainak eltávolításával is tesztelte már és a kutatók reményei szerint a következő évben megkezdődhet a kórházakban való tesztelés is.

“Az eszköz sebessége és pontossága segíthet az megfelelő kezelésben és döntéshozatalban,” mondta Eberli. “Amikor ezeket a korai adatokat egy klinikai vizsgálattal is igazolják, a toll méretű tömegspektroszkóp javíthatja az operáció alatti diagnosztikát és segíthet azonosítani a mikro-metasztatikus rák lerakódásokat,” mondta Nicola Valeri, Royal Marsden NHS Alapítvány rák sebésze.

Forrás: stm.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.