Egy tradicionális amazonaszi főzet javítja az emberek közérzetét

Egy új kutatás szerint Dél-Amerika tradicionális pszichedelikus itala javítja az emberek általános közérzetét és segíthet az alkoholizmus és a depresszió kezelésében is.

Az ayahuasca, az Amazonaszi őserdő pszichedelikus főzete, aktív hatóanyaga a dimetiltriptamin (DMT), ami a világ több pontján is súlyosan tiltottnak minősül.

Korábbi kutatások arra jutottak, hogy más pszichedelikus szerek mint az LSD és a varázsgomba, segíthetnek az alkoholistáknak a függőségük kezelésében.

A Globális Drog Felmérés több mint 96000 ember adatait használva, az Exeter Egyetem és a University College London tudósai arra jutottak, hogy az ayahuasca használói közül kevesebben számoltak be az alkohollal kapcsolatos problémás viselkedésről mint azok akik LSD-t vagy a varázsgombát használták.

Az ayahuasca használók ezen felül magasabban értékelték a jóllétüket a felmérést megelőző 12 hónapban, mint más résztvevők.

“Ezek a felfedezések némi támogatást adnak annak az elképzelésnek, hogy az ayahuasca egy fontos és nagy erejű eszköz lehet a depresszió és az alkoholizmus kezelésében,” mondta Will Lawn, a tanulmány vezető szerzője.

“Legújabb kutatások bemutatták az ayahuasca lehetőségeit mint pszichiátriai gyógyszer, és a mostani tanulmányunk további bizonyítékokkal szolgál arra nézve, hogy a szer egy biztató és biztonságos kezelést jelenthet.”

“Fontos megjegyeznünk, hogy az adatok teljesen megfigyelés alapúak és nem mutatnak kauzalitást.”

“Azonban, ez a tanulmány jelentős mivel az ismereteink szerint ez az eddigi legnagyobb felmérés az ayahuasca használók körében.”

Az ayahuascát – a Psychotria Viridis cserjéből és a Banisteriopsis Caapi indák száraiból készült elegyet – az Amazonasz területén élő bennszülött törzsek és vallási csoportok használják.

A felmérésben, ami online módon történt, a jóllétet a Személyes Jólléti Index segítségével határozták meg, ami egy olyan eszköz, amit rengeteg kutató használ és olyan dolgokra kérdez rá mint a személyes kapcsolatok, a közösséggel való kapcsolat és arra is, hogy valaki mennyire érzi úgy hogy elért valamit.

A válaszadókból 527 volt ayahuasca használó 18138 LSD vagy varázsgomba használó és további 78236 nem használt semmiféle pszichedelikus drogot.

“Hogyha az ayahuasca fontos kezelési módot képvisel, kritikus jelentőségű, hogy felmérjük a rövid és hosszú távú hatásait és a használatának biztonságosságát,” mondta Celia Morgan, a tanulmány rangidős szerzője.

“Rengeteg megfigyeléses tanulmány vizsgálta már a rendszeres ayahuasca használat hosszú távú hatásait vallási kontextusban.”

“Ebben a munkában a hosszú távú ayahuasca használat nem mutatta jeleit annak, hogy hatással lenne a kognitív képességekre, függőséget okozna vagy súlyosbítaná a mentális problémákat.”

“Valójában, néhány ezek a megfigyeléses tanulmányok közül azt sugallta, hogy az ayahuasca használat kapcsolatban van az alkohol és drog használati problémák csökkenésével és a jobb mentális egészséggel és kognitív funkciókkal.”

Azonban a felmérés adatai szerint az átlagnál magasabb ayahuasca használókat diagnosztizáltak már élethosszig tartó mentális betegéggel, azonban további kutatással arra is rájöttek, hogy ez azokra az emberekre korlátozódott, akik nem olyan országokból származtak, ahol hagyománya van az ayahuasca használatnak.

A további kutatásoknak ki kell vizsgálniuk az ayahuasca, a mentális egészség, a jóllét és alkoholizmus kapcsolatának mibenlétét.

A felmérés az emberek ayahuascával kapcsolatos élményeire is rákérdeztek és a használok nagyrészt arról számolt be, hogy a drogot egy gyógyítóval vagy sámánnal együtt vették magukhoz.

Az ayahuascát kevésbé értékelték kellemesnek és kevésbé ösztönözte használóit a további használatra, mint az LSD vagy a varázsgomba. A hatása általában 6 óra hosszat tartott és legerősebben a szer bevétele után egy órával fejtette ki hatását.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.