Kategóriék Tech

Egy tű nélküli módszert fejlesztettek ki a vércukormérésre

A kutatók létrehoztak egy olyan noninvazív tapaszt, ami képes a bőrön keresztül megmérni a vércukor szintet, ezzel segítve a több millió cukorbeteget, akiknek jelenleg egy fájdalmas és népszerűtlen tesztet kell erre használniuk – amelynél az ujjhegyből vesznek vért.

A tapasz nem sérti fel a bőrt, a glükózt a sejtek közötti folyadékból nyeri ki a szőrtüszőkön keresztül, és mindezt egy miniatürizált szenzorok által alkotott rács vizsgálja. A mérések nagyjából 10-15 percet vesznek összesen igénybe egy több órás intervallumot lefedve. A műszer kialakításának köszönhetően így nincs szükség vérmintára a berendezés kalibrálásához.

A Bath Egyetem kutatói által elkészített berendezés jelenlegi változat még csak a technológia működését hivatott igazolni, azonban a csapat reménykedik benne, hogy rövidesen a tapasz egy alacsony költségű viselhető szenzorrá válhat, ami folyamatosan szemmel tartja a cukorbetegek vércukorszintjét és felhívja a figyelmüket arra, ha cselekedniük kell – például inzulint kell magukhoz venniük.

A berendezés fontos újítása, hogy a különálló szenzorok egymástól függetlenül működnek, ezzel annyira megemelve a mérés pontosságát, hogy a vérrel történő kalibrálás fölöslegessé válik.

“Egy nem invazív – értsd tűmentes – vércukor szint méréséhez használható módszer megvalósítása nehéz célnak bizonyult,” mondta Richard Guy, a tanulmány rangidős szerzője. “Az ehhez legközelebb kerülő megoldásoknál is szükség volt vagy egy egy pontos kalibrációra a klasszikus ‘ujj szúrásra’ vagy egy tűvel egy előre kalibrált szenzort kellet beültetni. A Bath által kifejlesztett eszköz egy ténylegesen kalibráció mentes megközelítést ígér, ezzel létfontosságú hozzájárulást biztosítva az egyre nagyobb méreteket öltő globális cukorbetegség ellen folytatott harcban.”

“A rács speciális felépítése lehetővé teszi a kalibráció mentes üzemelést és ennek további előnye, hogy a megvalósítás több különböző anyag kombinációval is lehetséges” mondta Adelina Ilie, a tanulmány egyik szerzője. “Grafént használtunk egyik komponensként, mivel ennek az anyagnak fontos előnyei vannak: erős, elektromos vezető, rugalmas és potenciálisan olcsó és környezetbarát is. Ezen felül a tervünket például a kijelző nyomtatáshoz használt nagy hatékonyságú gyártási technológiával is meg lehet valósítani, ami reményeink szerint támogatni fog egy eldobható széles körben elérhető eszközt.”

A tanulmányukban a kutatók a tapaszt disznókon és embereken is tesztelték és megállapították, hogy az képes pontosan mérni a vér glükóz szintet a cukorbeteg embereknél lehetséges tartományban.

A kutatás következő lépéseiben a kutatók optimalizálni fogják a rácsban lévő szenzorok számát és meg akarják mutatni a berendezés hatékonyságát egy 24 órás időszakban. Ha minden jól megy ezeket több klinikai vizsgálat fog követni.

A cukorbetegség az egyik legnagyobb közegészségügyi probléma – és egyre nagyobb méreteket ölt. A WHO előrejelzése szerint a cukorbetegek száma a 2000-es évben mért 171 millió főhöz képest 2030-ra 366 millió főre emelkedhet. Az Egyesült Királyságban a felnőttek 6 százaléka cukorbeteg, amíg az ország közegészségügyre fordított költségvetésének 10%-a megy a cukorbetegség szűrésére és kezelésére. Ezen felül az is jelentős problémát jelent, hogy a cukorbeteg felnőttek 50%-a nem is tudja magáról, hogy cukorbeteg.

A berendezés nem csak a cukorbetegeknek segíthet, hanem azoknak is, akiknél fennáll a veszélye a betegség kialakulásának – csökkentve a betegség kialakulásának esélyét és akár annak súlyosságát is.

Forrás: nature.com | Kép: University of Bath

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Amíg az emberek…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kalifornia Egyetem kutatói mindössze egy, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén, vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.