Egy tű nélküli módszert fejlesztettek ki a vércukormérésre

A kutatók létrehoztak egy olyan noninvazív tapaszt, ami képes a bőrön keresztül megmérni a vércukor szintet, ezzel segítve a több millió cukorbeteget, akiknek jelenleg egy fájdalmas és népszerűtlen tesztet kell erre használniuk – amelynél az ujjhegyből vesznek vért.

A tapasz nem sérti fel a bőrt, a glükózt a sejtek közötti folyadékból nyeri ki a szőrtüszőkön keresztül, és mindezt egy miniatürizált szenzorok által alkotott rács vizsgálja. A mérések nagyjából 10-15 percet vesznek összesen igénybe egy több órás intervallumot lefedve. A műszer kialakításának köszönhetően így nincs szükség vérmintára a berendezés kalibrálásához.

A Bath Egyetem kutatói által elkészített berendezés jelenlegi változat még csak a technológia működését hivatott igazolni, azonban a csapat reménykedik benne, hogy rövidesen a tapasz egy alacsony költségű viselhető szenzorrá válhat, ami folyamatosan szemmel tartja a cukorbetegek vércukorszintjét és felhívja a figyelmüket arra, ha cselekedniük kell – például inzulint kell magukhoz venniük.

A berendezés fontos újítása, hogy a különálló szenzorok egymástól függetlenül működnek, ezzel annyira megemelve a mérés pontosságát, hogy a vérrel történő kalibrálás fölöslegessé válik.

“Egy nem invazív – értsd tűmentes – vércukor szint méréséhez használható módszer megvalósítása nehéz célnak bizonyult,” mondta Richard Guy, a tanulmány rangidős szerzője. “Az ehhez legközelebb kerülő megoldásoknál is szükség volt vagy egy egy pontos kalibrációra a klasszikus ‘ujj szúrásra’ vagy egy tűvel egy előre kalibrált szenzort kellet beültetni. A Bath által kifejlesztett eszköz egy ténylegesen kalibráció mentes megközelítést ígér, ezzel létfontosságú hozzájárulást biztosítva az egyre nagyobb méreteket öltő globális cukorbetegség ellen folytatott harcban.”

“A rács speciális felépítése lehetővé teszi a kalibráció mentes üzemelést és ennek további előnye, hogy a megvalósítás több különböző anyag kombinációval is lehetséges” mondta Adelina Ilie, a tanulmány egyik szerzője. “Grafént használtunk egyik komponensként, mivel ennek az anyagnak fontos előnyei vannak: erős, elektromos vezető, rugalmas és potenciálisan olcsó és környezetbarát is. Ezen felül a tervünket például a kijelző nyomtatáshoz használt nagy hatékonyságú gyártási technológiával is meg lehet valósítani, ami reményeink szerint támogatni fog egy eldobható széles körben elérhető eszközt.”

A tanulmányukban a kutatók a tapaszt disznókon és embereken is tesztelték és megállapították, hogy az képes pontosan mérni a vér glükóz szintet a cukorbeteg embereknél lehetséges tartományban.

A kutatás következő lépéseiben a kutatók optimalizálni fogják a rácsban lévő szenzorok számát és meg akarják mutatni a berendezés hatékonyságát egy 24 órás időszakban. Ha minden jól megy ezeket több klinikai vizsgálat fog követni.

A cukorbetegség az egyik legnagyobb közegészségügyi probléma – és egyre nagyobb méreteket ölt. A WHO előrejelzése szerint a cukorbetegek száma a 2000-es évben mért 171 millió főhöz képest 2030-ra 366 millió főre emelkedhet. Az Egyesült Királyságban a felnőttek 6 százaléka cukorbeteg, amíg az ország közegészségügyre fordított költségvetésének 10%-a megy a cukorbetegség szűrésére és kezelésére. Ezen felül az is jelentős problémát jelent, hogy a cukorbeteg felnőttek 50%-a nem is tudja magáról, hogy cukorbeteg.

A berendezés nem csak a cukorbetegeknek segíthet, hanem azoknak is, akiknél fennáll a veszélye a betegség kialakulásának – csökkentve a betegség kialakulásának esélyét és akár annak súlyosságát is.

Forrás: nature.com | Kép: University of Bath

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.